Životný štýl

6 tipov na zníženie stresu, ktoré možno nepoznáte

Dnes je oficiálne Národný deň zvyšovania povedomia o strese a v roku plnom výziev sa s vami psychoterapeutka Geraldine Meadowsová podelí o šesť foriem starostlivosti o seba - od kreativity až po rešpektovanie svojich hraníc -, ktoré vás jemne povzbudia.

6 tipov na zníženie stresu, ktoré možno nepoznáte

Uplynulý rok bol pre nás všetkých náročný - od obáv o naše zdravie až po životné náklady, nikto z nás nevyviazol bez ujmy. Rozhodne cítime, že je čas zvýšiť starostlivosť o seba.

Ako registrovaná psychoterapeutka som na vlastnej koži videla, aký vplyv má úzkosť a neistota na našu pohodu, a aj mňa to ovplyvnilo.

Starostlivosť o seba možno definovať ako akúkoľvek činnosť alebo praktiku, ktorá podporuje vaše duševné, emocionálne a fyzické zdravie - a niekedy môžu aj tie najmenšie činnosti spôsobiť najväčší rozdiel.

Polhodinová prechádzka po parku alebo rozhovor s priateľom sa nemusí zdať ako ten najvedeckejší prístup k starostlivosti o seba, ale existujú silné výskumy, ktoré dokazujú, že oboje nám pomôže cítiť sa lepšie.

Využime Národný deň zvyšovania povedomia o strese ako pripomienku, aby sme sa o seba starali trochu viac. Potrebujete jemné povzbudenie? Pozrite si týchto šesť nápadov.

1. Čas je vzácny, využívajte ho efektívne

Všetci máme obmedzené množstvo energie a času. Považujem ich za svoje osobné jednotky zdrojov. Každý deň sa rozhodneme stráviť ich určitým spôsobom: možno osem hodín prácou, tri s Netflixom, dve na telefóne a jednu na cvičení.

Pre niektorých z nás to môže byť celkom "normálny" deň - ale znamená to aj potenciálnych 13 hodín strávených v spoločnosti obrazoviek, kvôli ktorým možno nebudeme schopní večer vypnúť.

Vedomé premýšľanie o našom čase a energii nás môže viesť k tomu, že svoje zdroje budeme využívať úplne iným spôsobom.

" Moringa Oleifera najvyššej kvality vypestovaná priamo v Karibiku. "

Napríklad, ak ma zajtra čaká náročný pracovný deň, môžem sa rozhodnúť, že sa dnes večer zaobídem bez obrazovky a namiesto toho budem počúvať podcasty alebo meditovať, aby som zvýšil svoju šancu na dobrý spánok a zobudenie sa svieži. Ideálne spôsoby, ako si zabezpečiť trochu starostlivosti o seba.

2. Stáť vo svojej pravde

Stáť si za svojou pravdou znamená vlastniť to, čo je pre vás správne, hovoriť za seba a povedať nie veciam, na ktoré vaše telo, myseľ a duša nereagujú pozitívne. Iný spôsob, ako to opísať, by mohol byť "ctiť si svoje hranice" - dávať svoje zdroje len na veci, ktoré si ich zaslúžia.

Skrátka, musíme si uvedomiť ten malý hlások, ktorý vás nabáda: "Toto - robte viac!", keď zdvíhate činky v posilňovni, blažite sa vo vani alebo s láskou varíte nový recept.

Musíte tiež počuť ten malý hlások, ktorý vám našepkáva: "Nie, toto nie je pre mňa", keď sa chystáte neochotne súhlasiť s tým, že sa stretnete s kamarátom, hoci v skutočnosti by ste si radšej večer len oddýchli.

Aby ste si s tým pomohli, skúste si každý deň na päť minút písať denník - napíšte si jednoduchú otázku, napríklad "Čo mám rád?", a napíšte si vlastnú odpoveď. Alebo si dajte sľub a dodržujte ho, napríklad: "Dám si tri drinky a viac nie.

3. Starajte sa o svoje emocionálne zdravie

Ľudské bytosti sú pevne zakorenené pre spojenie - potrebujeme blízkosť druhých, aby sme sa cítili bezpečne a chránení.

To je obzvlášť dôležité, keď sme vystavení vyššiemu riziku prežívania stresu v súvislosti so súčasnou ekonomickou situáciou v Spojenom kráľovstve, ako aj v období pred zimnými mesiacmi, keď môžeme viac trčať vnútri a menej sa stretávať s priateľmi kvôli zimným mesiacom.

Priznať si, že sa cítime zraniteľní a že potrebujeme ľudí, môže vyžadovať odvahu, ale je to aj spoľahlivý spôsob, ako pomôcť rastu a posilneniu vzťahov. Všetci sme radi, keď vieme, že sme potrební.

Ak si uvedomíte, že by ste potrebovali ďalšiu podporu, podeľte sa o ňu s múdrym priateľom, dobrým poslucháčom v rodine alebo sa obráťte na odborníka.

Talking Therapies je k dispozícii pre členov Vitality Health, ktorí prechádzajú ťažkým obdobím alebo sa jednoducho chcú s niekým porozprávať o svojej duševnej pohode.

Ako člen Vitality môžete získať prístup k ôsmim online osobným sedeniam za plánovaný rok, ktoré sa líšia od poradenstva až po kognitívno-behaviorálnu terapiu (CBT).

4. Rozprúdite tvorivé šťavy, vyskúšajte niečo nové

Vo všeobecnom zmysle ide o to, aby ste boli hraví, bojovali proti stagnácii a vpustili do svojho života to svieže a nové.

Výskumy ukazujú, že tvorivé zapojenie - v tom krásnom stave "flow" - môže znížiť úzkosť a stres a pomôcť zlepšiť náladu. Byť kreatívny môže jednoducho znamenať miešať veci novým spôsobom.

Nemusí to znamenať, že vytiahnete vodové farby, ak to nie je vaša záľuba: jednoduchá prechádzka po novom okolí môže vo vašom mozgu niečo prebudiť.

Vystavenie sa novým zážitkom udržuje veci svieže, a hoci si práve teraz nemôžeme užiť výlet do divadla, existujú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme spestrili rutinu. Naplánujte si napríklad na tento víkend dlhú prechádzku niekde v okolí, ktoré ste ešte nikdy nepoznali, alebo vyskúšajte nový kurz online - čaká na vás svet noviniek od argentínskeho tanga až po kundalini jogu.

Ak by ste si chceli vyskúšať niečo nové, nehľadajte partnerov Vitality. Od PureGym po Virgin Active, od Pelotonu po Fiit - zaručene nájdete niečo, čo vyhovuje vám a vášmu rozvrhu. Možno si to aj zamilujete.

5. Vyjdite von do zeleného alebo modrého priestoru

Všetci sme zažili úžasný pocit pohody, ktorý môže priniesť pobyt v prírode. Potvrdzuje to aj množstvo výskumov; štúdia z roku 2018 ukázala, že pobyt na čerstvom vzduchu, pohľad na stromy a počúvanie spevu vtákov sa spája s vyššou úrovňou duševnej pohody a tento vplyv aj pretrváva.

Ďalšie štúdie tiež dokazujú to, čo vrodene vieme už roky - upokojujúci účinok pobytu v blízkosti vody. Blízkosť "modrého priestoru" (jazier, riek a morí) pomáha znižovať stres a zvyšovať pocit pohody.

Pobrežné oblasti dosahujú najlepšie výsledky vďaka prílivu a odlivu vody, ktorá upokojuje náš mozog.

Podľa štúdie má však pozitívny účinok aj akákoľvek voda, dokonca aj fontána. Pravdepodobne sa vo vašom okolí nachádza malebná vodná plocha - môžete tento víkend vyjsť von, preskúmať ju a praktizovať starostlivosť o seba a zistiť, či vám zlepší náladu?

Ak nie, partnerský beh Vitality Parkrun je skvelý spôsob, ako vyskúšať beh a trávenie času vonku; je bezplatný a na výber sú stovky lokalít.

6. Pridajte do svojej rutiny všímavosť

Mindfulness je dlhodobo skloňované slovo, ale to preto, že funguje.

Početné štúdie ukázali, že táto prax môže pomôcť znížiť príznaky psychického stresu. Nemusí však ísť o formálnu meditáciu v sede - dôležité je robiť pravidelne niečo, čo vám umožní započúvať sa do vlastného vnútorného hlasu. Niečo, čo umožní vášmu mozgu upokojiť sa, aby sa mohli objaviť nové myšlienky a poznatky.

Ak ste členom Vitality s kvalifikovaným zdravotným poistením a životným poistením, môžete u nás získať 12-mesačné členstvo v Headspace. Stačí, ak sa prihlásite do členskej zóny, kde získate ďalšie podrobnosti.

Niektorým mojim klientom sa osvedčilo varenie. Pre iných je to turistika alebo plávanie. Alebo to môže byť aj to krátke obdobie tichého, hlbokého dýchania, ktoré prináša duševnú jasnosť.

S klientmi sa často delím o toto krátke video o dýchaní - trvá len tri minúty a môže byť transformačné. Nech už vám vyhovuje čokoľvek, ide o to, aby ste sa priblížili k svojej intuícii a vytvorili si priestor, v ktorom môžete spoznať a počuť samých seba. Je to úžasný darček, ak môžete pol hodiny denne venovať svojej obľúbenej vedomej činnosti.

Zdroj a Autor a Foto: Vitality