Životný štýl

Čo je kreatívny koučing (a ako mi môže pomôcť)?

Môže koučing skutočne pomôcť pri tvorivých nápadoch, kariére a podnikaní? Vysvetľujeme vám viac o kreatívnom koučingu a o tom, ako by vám mohol pomôcť.

Čo je kreatívny koučing (a ako mi môže pomôcť)?

Približne polovica z nás si myslí, že je kreatívna, ale 75 % z nás si myslí, že nevyužíva svoj plný kreatívny potenciál. Či už ste umelec, spisovateľ, hudobník, remeselník, umelec, vediete kreatívny podnik alebo vedľajšiu činnosť, alebo ste iný druh kreatívca, je pravdepodobné, že ste zažili kreatívny blok.

Tvorivý blok (keď máte pocit, že vám chýba inšpirácia, zasekli ste sa alebo vám v tvorivosti bránia iné prekážky) môže trvať od niekoľkých dní až po roky. Tvorivý blok môže spôsobiť mnoho rôznych vecí, od strachu zo zlyhania až po perfekcionizmus alebo dokonca stres.

Pocit zablokovania nie je jediná vec, ktorá môže tvorcov brzdiť. Možno máte pocit, že stagnujete, alebo si nie ste istí, ako posunúť svoje remeslo na vyššiu úroveň. Alebo možno máte pocit, že kreatívnu stránku ovládate, ale neviete, ako svoju vášeň premeniť na niečo, o čo sa môžete podeliť s ostatnými.

Mohla by byť riešením spolupráca s profesionálnym trénerom kreativity?

Čo je koučing kreativity?

Kreatívny kouč vám pomôže prekonať prekážky, ktoré vás môžu brzdiť, ako aj rozvíjať vaše kreatívne schopnosti. Ak bojujete s pochybnosťami o sebe, nízkou sebadôverou alebo dokonca so syndrómom podvodníka, kreatívny kouč vám môže pomôcť poskytnúť podporu a poradenstvo, oboznámiť vás s novými nástrojmi, technikami a mechanizmami zvládania, ktoré vám pomôžu posilniť sebadôveru, prekonať pochybovačné myšlienky a cítiť sa pohodlnejšie pri zdieľaní svojej kreativity s ostatnými.

Kreatívny kouč vám môže pomôcť získať jasnosť a dynamiku vašich nápadov. Kouč vám poskytne priestor na skúmanie vašich kreatívnych nápadov bez strachu z odsúdenia, môže ponúknuť podporu, vedenie a zodpovednosť. Vďaka spolupráci s niekým, kto vám pomôže stanoviť ciele, určiť míľniky a naplánovať, ako sa chcete rozvíjať, si môžete vytvoriť pocit zodpovednosti a pevnejší časový plán, čo môže byť často prospešné pre kreatívcov, ktorí majú problém s dokončením projektov.

Niektorí kreatívni kouči sa môžu špecializovať na konkrétnu oblasť kreatívnej práce, zatiaľ čo iní môžu pracovať všeobecnejšie v rámci kreatívneho priemyslu. Kreatívni kouči často uvádzajú svoje špecifické oblasti skúseností a odborných znalostí na svojich profiloch alebo mnohí z nich sú ochotní uskutočniť rýchly úvodný telefonát, aby zistili, či to, s čím hľadáte pomoc, je oblasť, v ktorej vám môžu ponúknuť podporu.

Ako zistím, či je pre mňa kreatívny koučing vhodný?

Koučovanie vo všeobecnosti môže mať výrazný vplyv na vašu sebadôveru a sebavedomie. Mnohí zisťujú, že im môže pomôcť zvýšiť výkonnosť v určitých oblastiach, pomôcť im naučiť sa nové metódy organizácie, plánovania a dokonca im pomôže zlepšiť určité zručnosti.

Koučovanie v oblasti kreativity nie je len o pomoci pri prekonávaní tvorivých blokov. Ak má vaša práca kreatívny prvok, chcete začať kreatívne podnikanie alebo premeniť koníček na podnikanie, kreatívny koučing by mohol byť pre vás vhodný. Kouč vám tiež môže pomôcť poskytnúť tipy a poradenstvo v oblasti marketingu a vlastnej značky pre kreatívne podniky a pomôcť vám osvojiť si ďalšie zručnosti potrebné na podporu vášho kreatívneho úsilia.

Kouč vám môže pomôcť:

    zvýšiť vaše zručnosti v konkrétnych kreatívnych oblastiach.
    prekonať tvorivé bloky.
    Rozpoznať (a naučiť sa zvládať) pocity strachu, pochybností o sebe a stresu, aby ste sa vyhli vyhoreniu a pocitom preťaženia.
    rozbehnúť podnikanie.
    Pomôcť vám nájsť váš tvorivý cieľ alebo usmerniť vašu tvorivosť konštruktívnym spôsobom.

Kreatívny kouč vám môže stanoviť úlohy, ktoré máte splniť mimo sedení, alebo sa spolu môžete dohodnúť, aké kroky by ste mali podniknúť medzi sedeniami. V konečnom dôsledku vy určujete smer svojej koučovacej cesty.

Ak máte na mysli jasný cieľ alebo výsledok, jeho zdieľanie s koučom môže pomôcť pri formovaní budúcich sedení, umožní mu lepšie pochopiť, čo chcete dosiahnuť, a pomôže zabezpečiť, aby ste boli obaja na rovnakej vlne. Ak nemáte na mysli jasný cieľ, ale máte približnú predstavu o tom, čo chcete - či už ide o zlepšenie alebo osvojenie si novej tvorivej zručnosti, prechod od tvorivosti ako koníčka ku kariére alebo niečo iné - kouč vám môže pomôcť lepšie pochopiť a definovať, čo chcete a ako to môžete dosiahnuť.

Ste pripravení spolupracovať s kreatívnym koučom?

Koučovia zvyčajne ponúkajú balíky služieb, aby ste zo stretnutí s nimi mohli vyťažiť čo najviac. Tieto balíky sa často skladajú z určitého počtu sedení a môžu zahŕňať aj ďalšie veci, ako napríklad e-mailovú podporu a prístup k bezplatným zdrojom. Niektorí koučovia môžu ponúkať jednorazové sedenia alebo pravidelné sedenia bez nutnosti blokovej rezervácie vopred. S koučom môžete pracovať osobne, prostredníctvom videochatu, telefonicky alebo dokonca e-mailom. Rôzni tréneri môžu ponúkať rôzne prístupy, takže ak máte na mysli preferovanú možnosť, môže byť najlepšie mať ju na pamäti pri hľadaní.

Viac informácií o kreatívnom koučovaní a o tom, čo môžete od kreatívneho kouča očakávať, nájdete na stránke Life Coach Directory. Pomocou ich rozšíreného vyhľadávania môžete nájsť kvalifikovaných a skúsených kreatívnych koučov, ktorí ponúkajú osobné, online a telefonické sedenia.

Autor: Bonnie Evie Gifford / Zdroj a Foto: Happiful