Životný štýl

Traja sú veľa? Prečo je pre vás aktívna činnosť s priateľom lepšia

"Dve hlavy sú lepšie ako jedna" sa slávne cituje už celé stáročia a vo väčšine prípadov je to aktuálne aj dnes. Ľudia majú vrodenú túžbu socializovať sa a tá by sa nemala zastaviť ani pri cvičení. V tomto článku Vitality vysvetľuje výhody spoločenského cvičenia a ako sa môžete stať dokonalým kamarátom do posilňovne.

Traja sú veľa? Prečo je pre vás aktívna činnosť s priateľom lepšia

Socializácia je pevne zakotvená v našej DNA. Ako ľudia si vychutnávame ľudskú interakciu a spojenie s ostatnými. Je to dokonca natoľko prepojené s naším emocionálnym a fyzickým zdravím.

Preto by nás nemalo prekvapiť, že pri cvičení nám spoločnosť iných ľudí prospieva.

Podľa zistení Kansaskej štátnej univerzity zapojenie sa do spoločenských športov, tréningov v posilňovni a behov s inými ľuďmi - konkrétne s tými, ktorí sú vnímaní ako lepší ako vy - zvýši intenzitu vášho tréningu o 200 %.

" Je oveľa menej pravdepodobné, že vynecháte sedenie, ak viete, že na vás čaká priateľ "

"Zistili sme, že keď vystupujete s niekým, koho vnímate ako o niečo lepšieho, máte tendenciu vynaložiť viac úsilia, než by ste normálne vynaložili sami," povedal Brandon Irwin, odborný asistent kineziológie na univerzite.

Viac ako motivácia pre tých, ktorí sa cítia nedostatočne, sa však sociálna podpora opisuje ako "kľúčová zložka" každého úspešného fitnes programu.

Medzitým sa zistilo, že osoby s vážnym duševným ochorením majú veľký prospech zo sociálnej podpory, aby si zabezpečili "trvalú účasť".

5 výhod sociálneho cvičenia

Keď už vieme, že spoločenské cvičenie pomáha zvýšiť intenzitu tréningu a motivuje k pohybu, aké sú ďalšie kľúčové výhody cvičenia s kamarátom?

1. Môžete sa naučiť niečo nové

Cvičenie s priateľom je to, čo partner Vitality Puregym nazýva "skratkou k úspechu".

Franšíza klubu zdravia tým má na mysli, že cvičením s priateľom s väčšou pravdepodobnosťou získate tipy na cvičenie alebo recepty.

Počas celého septembra majú členovia Vitality vo veku 18 rokov a viac nárok na bezplatný vstupný poplatok do Virgin Active, PureGym alebo Nuffield Health. Členovia musia byť novými členmi a môžu sa pripojiť len k jednej z uvedených partnerských posilňovní, aby mali prístup k tejto ponuke.

2. Väčšia pravdepodobnosť, že sa objaví

"Je oveľa menej pravdepodobné, že vynecháte sedenie, ak viete, že na vás čaká priateľ," hovorí Jonny Kibble, vedúci oddelenia cvičenia a fyzickej aktivity spoločnosti Vitality.

Ak nechcete sklamať svojho partnera alebo kamaráta na cvičenie, budete mať väčšiu chuť prísť a v dňoch, keď máte pocit, že sa vám nechce cvičiť, môže byť povzbudenie od priateľa povzbudením, ktoré potrebujete, aby ste prišli.

Hovorí: "Uistite sa, že vie, čo chcete dosiahnuť a ako často chcete cvičiť.

3. Je to dobré pre váš vzťah

Počuli ste o výroku "páry, ktoré spolu cvičia, spolu aj zostanú"? Nie je to len fráza, ktorú vymysleli instagrameri, ale skutočne sa za ňou skrýva veda.

Psychology Today uvádza, že páry, ktoré sa spoločne zúčastňovali na cvičení, sa cítili spokojnejšie so svojím vzťahom a viac milovali svojho partnera.

4. Zvyšujte energiu

Spoločnosť Puregym citujúc výskum uviedla, že pri cvičení s priateľom návštevníci posilňovne pravdepodobne strávili cvičením o šesť minút dlhšie ako na sólo výlete.

To podľa skupiny môže spáliť až 40 kalórií navyše za jedno cvičenie, ak je kalorický deficit jedným z vašich fitness cieľov.

5. Nájdite si svoj kmeň

V ľudskej prirodzenosti je hľadanie spolupatričnosti, a tak sa prikláňame k ľuďom, ktorí sú nám podobní, a to sa premieta aj do hľadania ľudí, s ktorými by sme mohli cvičiť.

Nájdenie svojho kmeňa vám môže spríjemniť cvičenie oproti sólo cvičeniu, pretože s ľuďmi, s ktorými cvičíte, sa dokážete viac zabaviť.

"Ako ľudia sme stvorení na to, aby sme boli v kmeňoch, takže to môže skutočne pomôcť posilniť všetky aspekty, v ktorých nám cvičenie pomáha," dodáva Kibble.

Dobré rady, inšpirácie pre vaše nákupy "

Vyberte si múdro

Ako pri väčšine vecí, aj tu je potrebné nájsť rovnováhu.

Ak si do posilňovne zoberiete svojho najlepšieho priateľa pre jeho neochvejnú morálnu podporu alebo svoju mladú neter pre jej nefalšovanú úprimnosť, môže sa to zdať ako dobrý nápad, ale je možné, že to nebude tá najlepšia voľba kamaráta do posilňovne.

Je dôležité, aby ste si vyberali osobu, s ktorou sa budete potiť, plávať alebo behať.

"Chcete sa uistiť, že váš priateľ je na podobnej kondičnej úrovni (alebo zdatnosti v danom cvičení) ako vy," vysvetľuje Kibble.

"V opačnom prípade by vás mohol mierne znechutiť a nemusel by sa cítiť dostatočne pod tlakom."

Dodáva: "Chcete sa tiež uistiť, že priateľ je rovnako motivovaný ako vy, inak by vás mohol stiahnuť, ak ste niekto, kto sa dá ľahko ovplyvniť."

Byť dokonalým kamarátom na cvičenie

Aké je teda najlepšie nastavenie a čo je potrebné na to, aby ste sa stali dokonalým kamarátom na cvičenie?

Hoci neexistuje definitívny správny počet priateľov na cvičenie, Kibble odporúča aspoň jedného, aby ste mohli diskutovať o pokrokoch a získať tipy, ako sa zlepšiť.

"Potom môže byť skvelé mať okolo seba viac ľudí, ktorí zvýšia motiváciu a dajú vám pocit, že ste súčasťou niečoho," poznamenáva

Keď už hovoríme o pokroku, Kibble tiež hovorí, že vy a vaša tréningová partia by ste si mali stanoviť parametre a držať sa ich.

"Takto budete otvorení a obaja budete vedieť, aké sú očakávania toho druhého."

Aj keď je tu prvok poskytovania motivácie, mali by ste sa so svojím kamarátom na cvičenie otvorene porozprávať o tom, či chcete byť tlačení k väčším výkonom, alebo nie.

"Počúvajte, aké sú potreby vášho priateľa, a buďte pripravení cvičiť spolu s ním, keď je chorý, nestíha alebo je zranený," vysvetľuje Kibble.

Otvorené rozhovory

Ako sme už spomenuli, sociálna podpora pomáha udržať účasť a prináša výhody pre duševné zdravie.

Môže však byť ťažké otvoriť prvú komunikačnú líniu s priateľom a navnadiť ho na cvičenie, ak si myslíte, že by to bolo dobré pre jeho duševné zdravie.

Samozrejme, ide o chúlostivú situáciu, ktorú treba zvládnuť, a v konečnom dôsledku je na danej osobe, aby sa rozhodla, či sa chce zúčastňovať na cvičení, alebo nie.

Belinda Sidhu, vedúca oddelenia duševného zdravia a pohody spoločnosti Vitality, však navrhuje, že existujú aj iné spôsoby, ako začať tento rozhovor s priateľmi, ktorí majú problémy s duševnou pohodou.

"Môžete sa pokúsiť premeniť to na spoločenskú aktivitu," hovorí.

"Prečo si napríklad namiesto bežného posedenia pri káve alebo drinku neobjednať hodinu jogy alebo pilatesu, ísť na miestny parkúr alebo si dať kávu a ísť na jemnú prechádzku do parku?"

A prechádzky by sa nemali prehliadať, hovorí trénerka vitality Silvia Cordoba Quintero.

"Ak vás nebaví beh, ak vás nebaví joga, ak vás nebaví posilňovanie, začnite chôdzou," hovorí.

"Začnite od miesta, ktoré sa vám zdá dosiahnuteľné. Pre vaše duševné zdravie dokáže 30 minút chôdze denne urobiť zázraky."

Poznamenáva, že to možno rozdeliť počas dňa na zvládnuteľnejšie časti pre vašu úroveň kondície a životný štýl.

Autor: Becky Bargh / Zdroj: Vitality Magazine / Foto: freepik