Životný štýl

Ako mať uvedomelý sex

Psychosexuálna a vzťahová terapeutka Kate Moyle vysvetľuje, ako vám môže všímavosť prinavrátiť princíp rozkoše

Ako mať uvedomelý sex

Ak je poslednou vecou, ktorej sa v noci dotknete, váš telefón a nie partner, je nepravdepodobné, že by ste mali veľa "vedomého sexu" - ale nie ste sami. Podľa jedného z nedávnych prieskumov viac ako polovica z nás kontroluje správy v spálni a venuje viac pozornosti zariadeniu pri posteli ako osobe v nej.

Bohužiaľ, smartfóny nie sú jediným zásahom do nášho sexuálneho života. Väčšina z nás má v hlave plno rozptýlení, ktoré ovplyvňujú našu schopnosť vypnúť, nehovoriac o schopnosti vzrušiť sa.

Mozog je najsilnejší sexuálny orgán zo všetkých. Na erotické podnety reaguje uvoľňovaním prívalov hormónov, ktoré presmerujú krv do pohlavných orgánov a spôsobujú opuchy, mravčenie a vlhkosť, ktoré nás naladia na sex. Problém je však v tom, že naša myseľ v skutočnosti nie je až taká skvelá v multitaskingu. Takže ak si premýšľate nad daňovým priznaním, zatiaľ čo sa k vám partner v posteli prikláňa, je nepravdepodobné, že by ste pociťovali veľkú chuť na sex.

Prepnite svoje zameranie

Mentálne rozptýlenie môže tiež znížiť schopnosť tela reagovať na sex. Jedna štúdia v časopise Journal Of Sexual Medicine napríklad zistila, že ženy, ktoré uvádzali najvyššiu mieru rozptýlenia, vykazovali najnižšiu úroveň genitálneho vzrušenia pri sledovaní erotického filmu. Ktoré údaje. Ak ste mysľou niekde inde, vaše pohlavné orgány jednoducho nedostanú správu o tom, že by mohla nastať vášeň.

Pre mnohých z nás môže byť sexuálna neistota tým najväčším rozptýlením. Francúzski sexuológovia po preskúmaní 40 rokov trvajúcich štúdií o ženách s nízkou túžbou dospeli k záveru, že kľúčovú úlohu pri sexuálnej dysfunkcii zohrávajú negatívne myšlienky, ktoré vyvolávajú úzkosť a pocit viny a znižujú sexuálne vzrušenie a potešenie.

Hanba v súvislosti so sexom alebo strach z telesných neistôt môžu vážne narušiť váš zážitok v spálni, pretože negatívne myšlienky presúvajú vašu pozornosť od zmyselného k samotnému aktu. Sme tak zaneprázdnení obavami o to, ako vyzeráme, že predvádzame výkon, fyzicky sa odpútavame, akoby sme sa pozerali z boku. Sexuálni terapeuti tento jav označujú ako "diváctvo".

Tento akt disociácie sa môže stať mechanizmom zvládania, najmä pre tých, ktorí v minulosti zažili sexuálnu bolesť alebo traumu. Odpútanie sa od seba nás vzďaľuje od veľmi reálneho spúšťača. Problémom je, že nám to zároveň bráni v sexuálnom spojení a dosiahnutí rozkoše.

U niektorých žien negatívne myšlienky počas sexu posielajú telo do režimu "bojuj alebo utekaj". Stresové hormóny blokujú sexuálnu reakciu, znižujú pôžitok a ovplyvňujú schopnosť dosiahnuť orgazmus. To sa potom samo osebe stáva zdrojom úzkosti. Sex sa tiež môže stať bolestivým, ak vaše telo nereaguje.

Ako zostať v prítomnosti

Ako teda môžeme byť v spálni viac prítomní? Vedomý sex sa v súčasnosti teší novému záujmu vďaka popularite meditácie a mindfulness. V podstate ide o vytvorenie mentálneho priestoru na sexuálne aktivity a potom o to, aby ste sa mohli plne venovať fyzickej rozkoši.

Často ho prirovnávam k masáži. Jedným z dôvodov, prečo je fyzický pocit počas masáže taký hlboko uvoľňujúci a príjemný, je to, že si vyhradíme čas a dáme si povolenie byť zmyselní. To nám umožňuje skutočne sa uvoľniť a naladiť sa na pôžitok.

Znie to veľmi nesexy, ale naplánovať si sex v diári môže pomôcť z rovnakých dôvodov. Dáva to vášmu mozgu signál, že tento čas je vyhradený pre potešenie. To vám umožní sústrediť sa na pocity a zabudnúť na všetko ostatné.

Sústredenie si, samozrejme, vyžaduje cvik, takže tu je cvičenie, ktoré často odporúčam klientom. Keď budete nabudúce v sprche, zavrite oči a priblížte si svoje pocity. Čo počujete? Cítiť vôňu? Aký je pocit z vody na vašej pokožke? Čím viac budete cvičiť, tým lepšie sa vám bude dariť odladiť sa od negatívnych rečí a naladiť sa na zmyslové potešenie.

Masturbácia je ďalším dôležitým spôsobom, ako praktizovať uvedomelý sex. Vizualizujte si všetky myšlienky viny alebo hanby, ktoré sa vznášajú mimo vašej hlavy ako v oblaku. Potom si v duchu prechádzajte svoje telo a nalaďte sa na pocity - na dotyk vašej pokožky, na to, ako vaša vagína reaguje na váš dotyk, na teplo, ktoré sa vytvára medzi vašimi nohami. Mali by ste zistiť, že myšlienkový mrak ustupuje a do popredia sa dostáva fyzická rozkoš.

Tento mentálny nástroj funguje aj počas sexu s partnerom. Keď sa objavia negatívne myšlienky - "Moje prsia v tejto polohe vyzerajú ovisnuté. "Páči sa to môjmu partnerovi?" - vráťte sa k fyzickým pocitom a sústreďte sa na svoje zmysly. Vôňu partnerových vlasov. Zvuk jeho dychu. Chuť jeho pier. Teplo jeho pokožky. Negatívne myšlienky by mali opäť ustúpiť, keď vás ovládnu vaše zmysly.

Pomáha aj dýchanie. Počas sexu často zadržiavame dych z úzkosti alebo zo strachu, že sa pustíme. Dlhé, hlboké nádychy z brucha však stimulujú blúdivý nerv v bránici a aktivujú parasympatický nervový systém. To uvoľňuje telo, rozširuje cievy, upokojuje nervové zakončenia a umožňuje telu reagovať najlepším možným spôsobom.

Vypadnite z hlavy

V konečnom dôsledku je uvedomelý sex o tom, aby ste sa dostali z hlavy do svojho tela. Ak s tým bojujete, určite by bolo vhodné poradenstvo, aby ste preskúmali negatívne myšlienky týkajúce sa sexu. Potlačení rodičia, nezdravý vzťah, telesné zábrany, sexuálna trauma... skúsenosti z minulosti a podvedomé presvedčenia môžu ovplyvniť našu schopnosť byť prítomní v spálni, preto je dôležité na nich pracovať.

Vedomý sex je predovšetkým o tom, aby ste sa mali radi natoľko, že si uvedomíte, že si zaslúžite potešenie. A čím príjemnejší sex budete cítiť, tým viac ho budete chcieť - čo je výhodné pre obe strany. Tak sa do toho pustite a dajte si povolenie poddať sa svojim zmyslom. Len si nezabudnite najprv prepnúť telefón na tichý režim.

Autor: Laura Whateley / Zdroj: Healthy Magazine / Foto: Shutterstock