Životný štýl

Čo robí najlepšie slonie útočisko v Thajsku?

Mnohí z návštevníkov Thajska sú v súčasnosti ekologicky zmýšľajúci cestovatelia, ktorí si chcú užiť udržateľný zážitok a navštíviť sloniu rezerváciu, ktorá je prospešná nielen pre zvieratá, ale aj pre nich samotných. Ako sa však rozhodnú, ktoré slonie rezrvácie v Thajsku je najlepšie navštíviť?

Čo robí najlepšie slonie útočisko v Thajsku?

Osud thajských slonov sa výrazne zlepšil vďaka aktivitám environmentálnych organizácií a jednotlivcov. Ich práca bola zdieľaná na internete a práve vďaka tejto bezplatnej publicite sa smutná situácia thajských slonov stala známou po celom svete.

Mnohí z turistov, ktorí navštívili krajinu, prišli s konkrétnym cieľom stretnúť sa so slonmi a komunikovať s nimi a poskytnúť podporu útulkom, ktoré tieto slony kŕmia, starajú sa o ne a poskytujú im domov. Musia však vedieť, ktoré útulky ponúkajú zvieratám bezpečné útočisko.  

Prieskum dobrých útulkov

Najlepší spôsob, ako zistiť útulky, ktoré podporujú budúcnosť thajských slonov bez krutosti, je ísť na internet a zistiť najobľúbenejšie útulky so skupinami rovnako zmýšľajúcich ľudí.

Môžete si tiež pozrieť webové stránky útulku a zistiť, či ich podporujú nejaké známe združenia alebo ekologické skupiny. Ak áno, vo všeobecnosti to znamená, že ich postupy sú nadštandardné a pracujú pre dobro slonov.

Kontrolný zoznam postupov bez krutosti

Chcete si overiť, či sa k svojim zvieratám správajú dobre a či upustili od všetkých starých turistických zábaviek, ktoré kedysi lákali návštevníkov do parkov.

Žiadne vozenie

Niektoré zo zvierat v rezerváciách sú staré slony, ktoré v turistickom priemysle nosili jazdci. Kvôli tomu sa u nich objavili ochromujúce problémy s chrbticou. Útulok má byť miestom, kde môže slon dožiť svoj život v pokoji a pohodlí. Každú údajnú "svätyňu", ktorá umožňuje, aby sa na jej zvieratách jazdilo, by ste nemali navštíviť alebo im dať peniaze.

Žiadne predstavenia

Slony sú veľmi inteligentné zvieratá, ktoré sa dajú naučiť predvádzať triky pre turistov. Nútiť slona do čohokoľvek je však kruté a barbarské. Zmyslom útulku je poskytnúť slonom prostredie a život čo najbližšie k prirodzenému. A slony vo voľnej prírode nerobia triky pre turistov.

Žiadne pólo hry

Slonie pólo sa stalo v Indii populárnym v časoch britského Rádu. Žiaľ, pretrvalo až do súčasnosti a hry sa organizujú aj v Thajsku. Je to krutá praktika, pri ktorej sú slony nútené behať po ihrisku a na horúcom slnku nosiť na chrbte pasažierov. Často trpia vyčerpaním z tepla a stresom.

Okrem týchto troch veľkých zákazov by mal útulok poskytovať všetkým svojim zvieratám lekársku starostlivosť a dostatok čerstvej stravy vrátane zelene. Mali by mať tiež prístup k veľkému zdroju sladkej vody na kúpanie slonov a zabezpečenie ich dobrej hydratácie.

Ak chcete navštíviť etickú a starostlivú organizáciu sloních útulkov, navštívte Elephant Jungle Sanctuaries a pomôžte podporiť slony v Thajsku. Útulok Slonia džungľa sa nachádza v Chiang Mai, Pattaya, Phuket a Samui.

Foto: Freepik / Autor a Zdroj: Well being magazine