Životný štýl

Omladzujúca dovolenka na ranči: Cvičenia pre dobrú pohodu na západe

Nie je ťažké pochopiť, prečo je dovolenka na ranči obklopená rozľahlými pozemkami a nádherou matky prírody všade naokolo prospešná pre našu pohodu. Len si predstavte, že sedíte na verande svojej chaty a vychutnávate si panorámu zasnežených hôr na širokej obrazovke, pričom rozľahlé lúky pod vami doslova praskajú vo švíkoch divokou zverou. To je recept na raj na zemi, a to ešte ani nesedíte na koni.

Omladzujúca dovolenka na ranči: Cvičenia pre dobrú pohodu na západe

Po osedlaní koňa sa môže začať skutočná zábava. Severoamerické chodníky vás často zavedú do vnútrozemia aj mimo neho, pričom niektoré z týchto ciest sa vždy prispôsobia len miestnej flóre a faune.

Osvedčený fakt, výskumy naznačujú, že trávenie času v prírodnom svete znižuje našu hladinu stresu a úzkosti, a ďalší zdravotný kopanec, jazda na koni je tiež dobrá pre vás. Už v roku 2015 sa Texaská univerzita A & M pokúsila definovať množstvo energie vynaloženej pri niekoľkých bežných jazdeckých aktivitách. Z ich zistení vyplýva, že pri 45-minútovej jazde na koni v chôdzi, klusu a cvale možno spáliť až 200 kalórií.

Expert, pokiaľ ide o vyrážanie na trail v USA a Kanade, cestovná kancelária Ranch Rider strávila v sedle 25 rokov. Starostlivo vybrané zariadenia tohto špecialistu sú určené pre tých, ktorí chcú pravý kovbojský pracovný ranč, a pre tých, ktorí chcú viac aktivít a pohodlia. Vybrané ranče spoločnosti ponúkajú širokú škálu aktivít od lukostreľby po horskú cyklistiku a niektoré sú dokonca vybavené kúpeľmi. V hornej časti ponuky sú luxusné rezortné ranče s palácovými apartmánmi, concierge, osobnými trénermi a wellness plánmi na mieru. Podľa Ranch Rider je však wellness spoločnou témou každej dovolenky na ranči, pretože ide o čo najlepšie využitie pobytu na čerstvom vzduchu, dokonca aj pri hodinách jogy sa využívajú úchvatné scenérie.

Ak chcete spojiť životný štýl kravičiek s pokojným rozjímaním a načerpaním nových síl v divočine, čítajte ďalej, pretože Ranch Rider vybral šesť najlepších dovoleniek na ranči, kde môžete pracovať na svojej pohode.

ECHO VALLEY RANCH & SPA, BRITSKÁ KOLUMBIA

Krajina Britskej Kolumbie, známa aj ako super prírodná, je plná širokých otvorených pásiem, machom pokrytých dažďových pralesov a nedotknutých riek a jazier. Lokalita luxusného eko-ranču Echo Valley Ranch & Spa, ktorý sa nachádza v regióne Cariboo-Chilcotin, je veľkolepá vo viacerých ohľadoch.  Majitelia tvrdia, že sa okamžite zamilovali do krásy a pokoja okolia, a hovoria, že cítili duchovné spojenie so 160 akrami ranča, pričom mnohí hostia sa tiež vyjadrili o rovnakom pozemskom putu.

Ako hovorí majiteľ ranča Norm Dove: "Toto je oblasť, kde sa životodarná voda dodáva z jaskýň pohoria Marble Range, kde je vzduch čistý, kde absencia mestských svetiel odhaľuje nekonečné množstvo hviezd, kde hluk mesta nahrádza hudba živých bytostí, s ktorými zdieľame toto údolie."

Ranč ponúka jedinečný kanadský zážitok Signature Experience, má vlastné kúpele Baan Thai Spa priamo na mieste, táto stavba, v ktorej sa stretáva Východ so Západom, je inšpirovaná spolumajiteľkou Nan Dove, ktorá pochádza z Thajska. Jej procedúry vychádzajú z tradičnej thajskej medicíny, súčasťou sú aj hodiny jogy, Ruesri Dat Ton dvakrát denne vzdávajúce hold krajine juhovýchodnej Ázie.

Umenie domorodcov, ktoré je rovnako multikultúrne ako samotná Kanada, oživuje na pozemku rezidenčný gitxsanský umelec Michael Blackstock. Jeho kreatívne umelecké diela, ktoré vás vezmú na duchovnú cestu, sú vystavené v izbách a chatkách ranča (Michael vyrezáva masky zobrazujúce tváre domorodých predkov, ktoré cítil v izbe 12) a vyryté do okolitých stromov.  Tam, kde je pohoda životným štýlom, bez ohľadu na to, či sa venujete muškáreniu, pešej turistike, jazde na horskom bicykli alebo jazde na koni, sa určite budete cítiť v jednote s divočinou.

TANQUE VERDE RESORT RANCH, ARIZONA

Hoci časy, keď ste boli svedkami nájazdov Apačov na arizonskom ranči Tanque Verde Resort, sú už dávno preč, okolie ranča je stále dosť divoké a pocit priestoru je tu povzbudzujúci. Len 20 míľ od mesta Tucson sa 150 rokov starý majetok nachádza medzi pohoriami Rincon a Catalina na 60 000 hektároch prvotriednej Sonorskej púšte, národného lesa Coronado a národného parku Saguaro, ktorý hraničí s týmto úchvatne krásnym pohorím.

V tejto krajine žijú vo veľkom slávne obrovské kaktusy saguaro, ktoré sa objavili v nespočetných westernoch, a nie je nič lepšie ako pozorovať tieto rastliny zblízka a z konského chrbta.

Jazdy na ranči pri západe slnka sú duchovnejšou záležitosťou.  Keď sa dobrodružstvo na koni chýli ku koncu, po oblohe sa v širokých ťahoch preháňajú červené, ružové a oranžové odtiene, po ktorých nasleduje fascinujúca prikrývka blikajúcich svetiel, neprerušovaná nočná obloha zrelá na pozorovanie hviezd.

Na výber je množstvo dobrodružstiev, ako napríklad horská cyklistika, pešia turistika, piknik a jazda na džípe. Záujemcovia o vytrvalostné procedúry si môžu dopriať nielen pôžitok z masáže Rincon Rock Massage, ale aj hĺbkovú športovú masáž Wrangler Deep Tissue Massage, ktorá je dokonalým liekom na deň plný adrenalínových aktivít.  Ak si chcete naplno precvičiť myseľ, telo aj dušu, zacvičte si psa smerom nadol na jednej z lekcií jogy na ranči.

RANČ K-DIAMOND-K, WASHINGTON

Washington nie je štát, ktorý by väčšinu ľudí napadol ako miesto na dovolenku na ranči, ale K-Diamond-K sa dostal na zoznam blahobytu vďaka svojej idylickej polohe v údolí. Jeho 1 600 akrov leží blízko kanadských hraníc a je plných nádherných turistických a jazdeckých trás, ktoré vedú do strmých kopcov a cez priľahlý národný les Colville. Na ranči, ktorý je pracovným rančom pre dobytok a ľudí, sa dá robiť veľa práce, pričom hostia pomáhajú pri premiestňovaní dobytka, označovaní teliat a kŕmení koní.

Samozrejme, že dni strávené sledovaním kráv po ostrých kolmých brehoch a hrebeňoch údolí môžu byť wellness tréningom iného druhu, ale uspokojenie z dobre vykonanej práce a dýchanie veľkého množstva čerstvého čistého vzduchu zanechá väčšinu mestských ľudí pripravených na pokojný spánok.  Ak to budete opakovať sedem nocí, odhalíte najlepšie strážené tajomstvo prírodného omladenia na svete.

PRACOVNÝ RANČ SWEET GRASS, MONTANA

Montanský pracovný ranč Sweet Grass Guest Working Ranch má rieku, ktorá ním preteká, niekoľko kilometrov Sweet Grass Creek, ktorý sa vinie cez jeho rozľahlých 20 000 akrov.  Obdarený alpskými lesmi, trblietavými jazerami, zvlneným úpätím a zasneženými zelenými pastvinami plnými divokých kvetov je počas letných mesiacov skutočnou pastvou pre zmysly.

V priebehu jednej sezóny je potrebné dobytok vždy presunúť na nové miesta na pasenie, ale je tu aj množstvo zábavných aktivít pre hostí: hlavný vrchol - kúpanie koní. Akonáhle opadne vysoká voda z jarného odtoku (od júla do septembra), ťažko odolať pôžitku z jazdy na koni bez chrbta k rôznym kúpaliskám pozdĺž potoka.  Výzvou je udržať sa na koni, keď pláva v hlbšej vode a nakoniec vylezie von. Aj keď ide nepochybne o osviežujúce dobrodružstvo, ktoré sa dá zažiť len raz za život, tí, ktorí hľadajú wellness s pridanou dávkou vzrušenia, by mali zobrať hadicu a vyraziť na Hell-Roaring Creek, prírodný tobogán.

Chcete meditatívnejší prístup k pohode? Na ranči sa každoročne koná aj týždeň jogy. Cieľom lekcií, ktoré sa konajú dvakrát denne, je pomôcť jazdcom nájsť lepší tok a spojenie medzi sebou, koňom a krajinou.

LUXUSNÝ RANČ PRE HOSTÍ VISTA VERDE, COLORADO

Ak sa na ceste za lepšou pohodou vzdávate malých životných pôžitkov, nie ste ochotní riskovať, 16 000 akrový ranč Vista Verde Luxury Guest Ranch v Colorade vás nesklame. Nachádza sa kúsok od mesta Steamboat, je odľahlý, ale dostupný, jeho izby a chatky sú situované v krásnom a odľahlom údolí rieky Elk vo vysokohorskej oblasti Skalistých hôr.

Ranč to myslí s wellness aj vážne, hneď po príchode sa tu spustí tvrdý digitálny detox: všetky ubytovacie jednotky sú bez telefónov, televízorov a internetu. Útulné zrubové chatky na ranči sú ako rustikálne paláce, každá z nich je vybavená borovicovými posteľami, ručne vyrábaným nábytkom z guľatiny, mramorovými kúpeľňami a tie najvyššie sú vybavené súkromnými vírivkami. Lov rýb na mušku a rafting na rieke sú meditatívnejšou alternatívou k jazde na koni a v letných mesiacoch sú k dispozícii stále obľúbené kurzy "divokej jogy" (jazda na koni do osikového hája na hodinu jogy).  

Ak však chcete zažiť ešte blaženejší týždeň plný wellness, Ranch Rider odporúča zvoliť si obdobie určené len pre dospelých (trvá od konca augusta do konca jesennej sezóny), keď sa súčasní kovboji a dievčatá vydávajú na západ. V tomto ročnom období je jazda s dobytkom ostrejšia, pretože na ranči sa obchádzajú býky, za ktorými nasledujú kravy a teľatá.  O dôvod viac, prečo si dať do poriadku tréning pohody a rozmaznávať sa relaxačným letom teplovzdušným balónom alebo osviežujúcou kúpeľnou procedúrou.

RANČ V ROCK CREEK, MONTANA

Päťhviezdičkový luxusný ranč pre hostí, ktorý sa rozprestiera na ploche 6 500 akrov, The Ranch At Rock Creek má blahobyt zabalený do individuálneho programu, váš najlepší východiskový bod, Granite Spa na mieste. K procedúram patrí masáž hlbokých tkanív, terapia kameňmi a charakteristické namáčanie na boľavé sedlá a môžete sa prihlásiť aj na flow jogu s výhľadom, ktorej lekcie sa konajú v altánku s výhľadom na údolie Rock Creek.

 Na ranči, kam chodia celebrity načerpať nové sily (ranč je na zozname obľúbených miest Kate Bosworthovej), môžete očakávať všetko od kvalitného vína a stolovania až po aktivity šité na mieru (k dispozícii je viac ako 40 aktivít) od jazdy na koni až po ťažbu zafírov.  

Pokiaľ ide o výber ubytovania, na výber sú apartmány, luxusné domy, prestavaná stodola alebo špičkové plátenné stany, v ktorých môžete spať pod hviezdami. Ak dúfate, že každé ráno začnete vedomou meditáciou, podľa Ranch Rider by ste mali zvážiť rezerváciu glampingovej chatky Rainbow.  Matka príroda je tu živá a zdravá, pretože tento odľahlý domov na úteku sa nachádza pri zurčiacom potoku Rock Creek a ako bonus sa budete budiť za zvuku konských kopýt, keď stádo prichádza do ohrady.

Foto: Freepik / Zdroj a Autor: Wellbeing Magazine