Nehnuteľnosti

Hawke's Bay: Novozélandský dôchodcovský raj pre milovníkov pláží a vína

Pobrežné mesto, ktoré je už dlho obľúbenou dovolenkovou destináciou, zaznamenáva prílev kupujúcich z celého sveta.

Hawke's Bay: Novozélandský dôchodcovský raj pre milovníkov pláží a vína

Ak by sa Hawke's Bay na Severnom ostrove Nového Zélandu dal opísať dvoma slovami, boli by to víno a vlny.

Pobrežný bod je domovom svetoznámych viníc a už dlho je obľúbenou dovolenkovou destináciou. V súčasnosti si čoraz viac ľudí vyberá túto regionálnu provinciu s rozlohou 5 461 km2 ako trvalejší domov, práve v čase odchodu do dôchodku.

Hawke's Bay patrí k najslnečnejším oblastiam v kraji a ročne tu svieti až 2 250 hodín slnka - čo je jeden z najvyšších počtov slnečného svitu na Novom Zélande. Od novembra do apríla sa táto oblasť môže pochváliť priemernými teplotami od 68 do 77 stupňov Fahrenheita.

Mierne podnebie spolu s bohatou úrodnou pôdou v tejto lokalite sú ideálnymi ingredienciami na výrobu medzinárodne uznávaných červených vín Hawke's Bay, najmä cabernet sauvignon, merlot a syrah s trochou chardonnay. Rozvíjajúci sa vinársky priemysel dal následne vzniknúť viacerým vedľajším priemyselným odvetviam, a tak sa z okresu stalo centrum pohostinstva a cestovného ruchu - ideálna kombinácia pre dôchodcov, ktorí hľadajú tie najlepšie veci v živote.

Fraser Holland, výkonný riaditeľ pre centrálny región v spoločnosti Sotheby's International New Zealand, povedal, že ľudí láka Hawke's Bay z rôznych dôvodov.

" Dobré rady, inšpirácie pre vaše nákupy "

"V prvom rade prichádzajú za životným štýlom, na dôchodok alebo polodôchodok. Vo všeobecnosti je trend taký, že keď ich deti odídu z rodinného domu, ľudia opúšťajú veľké mestské centrá - či už je to Auckland, Wellington, niektoré časti Austrálie alebo vzdialenejšie oblasti - kvôli pokojnejšiemu životnému štýlu v Hawke's Bay," povedal.

"Počas Covidu sme zaznamenali veľký počet emigrantov, ktorí sa vracali z celého sveta, a nemuseli to byť nevyhnutne dôchodcovia, ktorí hľadali jednoduchší spôsob života, a keď prišli, mnohí hľadali v našom luxusnom segmente, pretože si to mohli dovoliť," dodal.

Prílev do regiónov viedol k rozmachu cien nehnuteľností na celom Novom Zélande, ale po siedmich zvýšeniach oficiálneho peňažného kurzu v rade sa miestne ceny teraz dostali z bodu varu. Dopyt po luxusných nehnuteľnostiach v Hawke's Bay však stále prevyšuje ponuku, čo signalizuje malé riziko dramatického poklesu cien niektorých typov nehnuteľností.



Typy domov

Napier a Hastings, dve hlavné mestá v regióne Hawke's Bay, ponúkajú dôchodcom to najlepšie z oboch svetov a sú od seba vzdialené len 10 míľ. Zatiaľ čo Napier (v jazyku Māori známy ako Ahuriri) ako pobrežné mesto spĺňa podmienky pláže, Hastings (alebo Heretaunga) leží 11 míľ vo vnútrozemí obklopený zelenými kopcami a pokojnou pastvinou. V celom okrese sú roztrúsené menšie mestá vrátane Wairoa, Waipawa a Waipukurau.

Celkový trh s bývaním na Novom Zélande sa po výnimočnom raste cien v roku 2021 nachádza niekoľko mesiacov v rozsiahlom útlme. Podľa spoločnosti CoreLogic klesla národná hodnota obydlí za tri mesiace do 31. augusta o 3,5 % - blíži sa k bodu, keď ceny "dosiahli dno" a po globálnej finančnej kríze v roku 2008 klesli o 4,4 %.

Hoci hodnoty by mohli ďalej klesať, nálada na trhu sa zlepšuje, uviedol Kelvin Davidson, hlavný analytik výskumu CoreLogic NZ.

"Stále existujú tlaky, ako je dostupnosť a obmedzenia hypotekárnych úverov, ktoré predstavujú určité výzvy pre ceny domov," povedal. "Dochádza však k miernej zmene nálady. Hoci by mohli nastať ďalšie poklesy, ľudia začínajú vidieť svetlo na konci tunela."

Kupujúci, ktorí očakávajú "dno", sa môžu snažiť nakupovať pred bodom obratu, čím prispejú k samotnému bodu obratu.

"Ide o riadenú korekciu, na rozdiel od krachu," povedal pán Davidson. "Ceny nebudú klesať donekonečna a je tu očakávanie, že možno v prvej polovici budúceho roka nastane prepad cien domov."

Zatiaľ čo mnohí Novozélanďania sa vyrovnávajú s vyššími sadzbami hypoték, pán Davidson povedal, že veľká časť dôchodcov vidí odvrátenú stranu úverovej mince.

"Predpokladám, že vzhľadom na to, že väčšina kupujúcich v dôchodkovom veku nebude mať hypotéku a bude sa spoliehať na hotovosť v banke, z ktorej bude žiť, sú teraz v lepšej finančnej situácii, najmä keď sadzby termínovaných vkladov opäť o niečo vzrástli."

Luxusné nehnuteľnosti v Hawke's Bay sa podľa posledných údajov o predaji vymykajú tomuto trendu, pretože stále predstavujú hodnotu za peniaze pre každého, kto speňažuje ceny domov vo väčších mestách. Spoločnosť CoreLogic stanovila v auguste priemernú hodnotu nehnuteľností v krajine na 991 674 novozélandských dolárov (618 889 USD), pričom v Aucklande je to 1,4 milióna novozélandských dolárov, vo Wellingtone 1,009 milióna novozélandských dolárov a v ďalších dôchodcovských lokalitách, ako sú Tauranga a Queenstown, sú mediány 1,139 milióna novozélandských dolárov a 1,675 milióna novozélandských dolárov.

Alternatívne, Hastings má medián 852 784 NZ$ (nárast o 4,7 % ročne), zatiaľ čo medián Napieru je 827 311 NZ$ (rovnaký ako pred rokom).

Luxusné trhy v rámci Hastingsu a Napieru však prekonávajú hranicu 1 milióna NZ$. Havelock North, veľmi vyhľadávané predmestie Hastingsu, má podľa údajov Real Estate Institute of New Zealand mediánovú predajnú cenu 1,23 milióna NZ$. Medzi miestnymi obyvateľmi je táto štvrť známa ako "dedina" a je popretkávaná listnatými ulicami, historickými domami a pastierskymi predmestiami.

Eskdale, ktorý sa nachádza na severe Napieru, má priemernú cenu 1,47 milióna novozélandských dolárov. Toto miesto, ktoré leží neďaleko ústia rieky Esk, je v tesnej blízkosti a je obdivované pre svoje vinice v údolí, ovocné sady a miesta na rybolov.

Pán Holland uviedol, že predaj luxusných nehnuteľností sa "udržal" v celej Hawke's Bay napriek tomu, že inde hodnoty klesajú, najmä vďaka pretrvávajúcemu nedostatku ponuky.

"Keď hovoríme o luxusnom segmente v Hawke's Bay, určite to bude kategória nad 1,5 milióna novozélandských dolárov. Pri špeciálnych nehnuteľnostiach, ktoré sú buď na pobreží, alebo vo vínnych údoliach, by sa naša najvyššia kategória pohybovala medzi 2 až 5 miliónmi novozélandských dolárov," povedal. "Je to krásny región, ktorý má zároveň veľmi výhodnú polohu."

Carl Wezel, obchodný zástupca spoločnosti Ray White Hastings, uviedol, že dôchodcovia v Hawke's Bay často túžia po podobnom type zásob, a preto podporujú tento sektor trhu.

"Kupujúci túžia po domoch s nenáročnou údržbou, niekedy s menšou rozlohou ako tam, odkiaľ prišli, ale nie nevyhnutne po jednotke. Stále chcú vonkajší priestor, priestor pre návštevy a miesto pre svoj karavan alebo obytný príves, pretože chcú vyraziť a cestovať," povedal.

Pán Wezel uviedol, že pre kupujúcich na dôchodku alebo polodôchodku je veľmi dôležitá aj bezpečnosť, čo vedie k nárastu uzavretých komunít v celom regióne.

"Títo kupujúci chcú stále vlastniť svoj súkromný dom, ale chcú mať istotu, že sa brána dá večer zavrieť," dodal.

"Kupujúci na dôchodku v hodnote 1 milión novozélandských dolárov a viac chcú byť blízko oceánu a mať dostatok vybavenia dostupného pešo, pretože nechcú nevyhnutne všade jazdiť autom."

Táto túžba po bezpečnosti viedla aj k prílevu dôchodcovských dedín v Hawke's Bay.

Spoločnosť JLL uvádza, že Nový Zéland je uprostred nedostatku dedín pre dôchodcov. V súčasnosti sa v takýchto dedinách nachádza približne 48 736 obyvateľov, avšak podľa údajov bude do roku 2033 potrebný nárast o 24 544 nových jednotiek, aby sa uspokojil budúci dopyt.

Logan Mudge, hovorca developerskej spoločnosti Summerset, ktorá má 36 komunít na Novom Zélande, uviedol, že portfólio sa rozširuje.

"V regióne Hawke's Bay má spoločnosť Summerset v súčasnosti tri dediny a vzhľadom na veľký dopyt je vo fáze vývoja štvrtej dediny. Spoločnosť Summerset má dopyt v rámci existujúcej miestnej spádovej oblasti a predpokladá sa výrazný rast populácie nad 75 rokov," povedal.

Foto: Freepik / Autor a Zdroj: Mansion Global