Nehnuteľnosti

Slnečné portugalské mesto Faro je "európskou Floridou"

Pre dôchodcov je väčší región Algarve rajom oddychu s množstvom golfových ihrísk, skvelým pobrežím a gastronomickou a vinárskou scénou.

Slnečné portugalské mesto Faro je "európskou Floridou"

Portugalská dovolenková oblasť Algarve je už dlho populárna medzi dôchodcami z Veľkej Británie, Írska a čoraz častejšie aj z USA.Títo záujemcovia o druhé bývanie tradične chodia do rušných pobrežných letovísk, ale v súčasnosti ich zaujíma aj najjužnejšie mesto Faro a jeho rustikálne dedinky.

Pre dôchodcov je Algarve lákavým útočiskom oddychu s golfovými ihriskami, skvelým pobrežím, gastronomickou a vinárskou scénou (má šesť reštaurácií ocenených michelinskými hviezdičkami) a celoročným slnečným podnebím. Pomáhajú aj výhodné dane pre zahraničných kupujúcich. Jej zavedené letoviská sú príťažlivé pre vysokopostavených jednotlivcov, pretože ponúkajú bohaté vybavenie a odľahlé prostredie.

Algarve v južnom Portugalsku sa podobá francúzskemu Azúrovému pobrežiu, pretože má drsnú pobrežnú krásu, bohatú klientelu a stredomorskú atmosféru, ale ponúka cenovo dostupnejšie domy a životné náklady. Tí, ktorí môžu získať zlaté víza, môžu požiadať o portugalský program pre osoby bez trvalého pobytu, ktorý má výhody pre dôchodcov. Môžu tu bývať polovicu roka a platiť 10 % sadzbu dane z príjmu zo svojho dôchodku.

Algarve, ktoré sa niekedy nazýva "európskou Floridou", má čoraz viac priaznivcov z USA a americkí kupujúci majú v súčasnosti vďaka výmennému kurzu eura voči doláru značnú zľavu z cien nehnuteľností. Virgolino Gomes zo spoločnosti Portugal Sotheby's International Realty vo Vilamoure vysvetlil, že niektorí americkí kupujúci nakupujú v oprávnených vidieckych oblastiach na účely prenájmu a potom si kupujú ďalšiu nehnuteľnosť na vlastné použitie. (Program zlatých víz, program pobytu na základe investícií, prešiel v tomto roku zmenou pravidiel, ktorá obmedzuje kupujúcim nákup nehnuteľností vo väčšine regiónov pozdĺž pobrežia prostredníctvom tohto programu).

" Rady, zaujímavosti a správy zo sveta "

V hlavnom meste Algarve, historickom meste Faro, sa nachádza hlavné letisko regiónu, ktoré je známe ako "brána do Algarve". Leží na okraji prílivovej lagúny Ria Formosa, má stredoveké opevnené staré mesto a okolité rustikálne mestečká. V minulosti bolo toto miesto prehliadané, možno preto, že v blízkosti mesta nie sú žiadne pláže, ale to sa v posledných rokoch zmenilo.

Podceňované mesto na pobreží Atlantického oceánu má čoraz väčšiu medzinárodnú prítomnosť. Na trh prichádzajú nové kohorty s väčšou kúpnou silou a čoraz viac budov sa rekonštruuje a mení na hostely, hotely a prázdninové apartmány, vďaka čomu mesto vyzerá atraktívnejšie, povedal pán Gomes. Je atraktívne pre kupujúcich domov, ktorí chcú kozmopolitný život a zároveň sú v dosahu zlatého trojuholníka Algarve a jeho reštaurácií. Medzi kupujúcimi sú nielen dôchodcovia, ale aj profesionáli z radov digitálnych nomádov, majitelia firiem a podnikatelia.

Typy domov

Faro je historické prímorské mesto s univerzitou a fungujúcim rybárskym prístavom. Ponúka množstvo vidieckeho šarmu, rímske a maurské stavby a výhľad na lagúnu. Má súkromné zdravotnícke služby, ako napríklad Clínica Particular do Algarve v Gambelas, a ľahký prístup k diaľnici A22, hlavnej diaľnici v Algarve.

V meste sa nachádza zmes bytových domov, víl a charakterných, historických domov a apartmánov, z ktorých mnohé boli zrekonštruované zahraničnými kupcami. A nové ponuky nehnuteľností vo Fare sú čoraz luxusnejšie, aby uspokojili nový dopyt z medzinárodných trhov.

V dedine Montenegro, hneď za mestom Faro, sa nachádza Quinta de Faro, nová uzavretá vilová komunita baskického developera MJ Développement, ktorá ponúka 37 jednotiek. Každý dom má vlastný bazén, tri až päť spální a rozlohu od 3 218 do 6 339 štvorcových metrov. Sú zasadené do stredomorských záhrad, majú výhľad na lagúnu Ria Formosa a súkromné garáže. Jeho vily typu C majú fitnescentrum a saunu s klimatizovanou vínnou pivnicou. Jej druhá fáza domov, ktorá bola spustená minulý rok, má cenu od 1,5 milióna eur (1,47 milióna USD).

Severne od Montenegro Village sa nachádza nová moderná komunita Alma de Faro v Gambelas, ktorá pozostáva zo 113 pozemkov na ploche 16 hektárov. Na výber sú vily s piatimi spálňami, bazénmi a garážami pre tri autá; bočné apartmány s dvoma spálňami na prízemí alebo prvom poschodí s terasami a garážovým státím; meštianske domy majú tri spálne a bazén (voliteľné); alebo môžete investovať do stavebného pozemku s rozlohou až približne 8 000 štvorcových metrov. Špičkové moderné domy majú garáže a priestranné zelené spoločné priestory. Cena prvej fázy víl sa pohybuje od 1,05 milióna eur a budú sa dodávať koncom roka 2024.

Medzi ďalšie obľúbené mestá v obci Faro patrí pekné mestečko Estoi s neorokokovým palácom a rímskymi zrúcaninami a Santa Barbara de Nexe, mesto na úbočí Serra de Monte Figo s výhľadom na Ria Formosa a Atlantik. Obe ponúkajú vidiecke domy a farmy, ale sú vzdialené len kúsok od centra mesta Faro.

V regióne Algarve môžu jednotlivé vily stáť od 400 000 eur do 10 miliónov eur v závislosti od lokality. V rámci Algarve sú drahé oblasti a za domy na pobreží sa platí vyššia cena, povedal Ricardo Costa, generálny riaditeľ spoločnosti Luximos, pobočky Christie's International Real Estate pre Algarve, Porto a severné Portugalsko.

Pol hodiny severne od mesta Faro, neďaleko mesta Almancil, sa nachádza päťhviezdičkové letovisko a golfové ihrisko Quinta do Lago. Rezidenčné sídlo s rozlohou 800 hektárov bolo založené približne pred 50 rokmi a je súčasťou zlatého trojuholníka, čo je označenie pre malú oblasť Algarve, v ktorej sa nachádzajú najdrahšie rezorty.

Najnovšou fázou na severnom ihrisku Quinta do Lago je One Green Way, luxusný projekt spoločnosti Green Jacket Partners, ktorý má 27 víl a 62 apartmánov s výťahmi, kinosálami, kancelárskymi priestormi, súkromnými záhradami a bazénmi. Okolité záhrady Med sú dielom krajinného architekta Cracknella. One Green Way sa opisuje ako rezort v rezorte, čo znamená, že má okrem iného spoločné zariadenia vrátane veľkého biznis centra, klubovne s rozlohou 16 000 metrov štvorcových, reštaurácie, barového salónika, obchodu s domácimi potrebami a spoločného bazéna.

Svoju prevádzku začal v máji a 30 % z 89 rezidencií sa predalo už za niekoľko týždňov. Väčšina kupujúcich pochádzala z Veľkej Británie a Írska, ale pár ich bolo z USA a pribudlo aj viac dopytov a návštevníkov z iných štátov, uviedol Joao Fonseca, generálny riaditeľ spoločnosti Green Jacket Partners.

Foto: Freepik / Autor a Zdroj: Mansion Global