Nehnuteľnosti

Kajmanské ostrovy ponúkajú dôchodcom viac než len daňový raj

Kombinácia zariadení - niektoré vytvorené človekom, iné prírodou - láka čoraz viac ľudí nad 50 rokov, ktorí nie sú obyvateľmi Kajmanských ostrovov.

Kajmanské ostrovy ponúkajú dôchodcom viac než len daňový raj

Kajmanské ostrovy, ktoré ponúkajú kúsok raja osladený veľkorysými daňovými stimulmi a vynikajúcou zdravotnou starostlivosťou, sú hlavným lákadlom pre dôchodcov s veľmi vysokou čistou hodnotou, ktorých láka myšlienka stráviť zlaté roky v prostredí ako z rozprávky.

Samosprávne britské zámorské územie, ktoré sa nachádza 90 míľ južne od Kuby v Karibskom mori a hodinu letu od Miami, tvoria tri ostrovy, na ktorých žije približne 69 000 obyvateľov.

Najväčší z nich, Grand Cayman, priťahuje turistov z výletných lodí a pozornosť celého sveta. Little Cayman (približne 200 obyvateľov) a Cayman Brac (približne 2 000 obyvateľov), takzvané sesterské ostrovy, sú mimo turistických chodníkov (sú dostupné vrtuľovým lietadlom) a väčšinou mimo záujmu bohatých ľudí.

Zámožní obyvatelia - rodiny v zahraničí, profesionáli, finančníci, kupci druhého bývania a dôchodcovia na plný úväzok - prichádzajú z celého sveta.

"Na Kajmanských ostrovoch žije viac Kajmanov ako Nekajmanov nad 50 rokov, ale to sa mení," povedal J. C. Calhoun, maklér a majiteľ spoločnosti Coldwell Banker Cayman Islands Realty. "S rozvojom Kajmanských ostrovov tu čoraz viac ľudí trávi viac času a priemerný vek sa zvyšuje. Mnohí z nich sú tu polovicu roka - od novembra do apríla - s kratšími pobytmi medzi nimi."

Láka ich kombinácia zariadení, z ktorých niektoré vytvoril človek, iné príroda.

"Naše prírodné zázraky, žiadne obmedzenia týkajúce sa vlastníctva domov v zahraničí, šarmantní obyvatelia, silná infraštruktúra, bezpečné susedstvo, priame lety do USA, Kanady a Veľkej Británie, rodení Angličania, tropické podnebie a daňovo neutrálny štatút robia z Kajmanských ostrovov ťažko prekonateľnú destináciu," povedala Sheena Conolly, výkonná riaditeľka a majiteľka maklérskej spoločnosti Cayman Islands Sotheby's International Realty.

Pán Calhoun povedal, že americkí dôchodcovia sa cítia ako doma, pretože sa tu hovorí nielen anglicky, ale akceptuje sa aj americká mena.

" Moringa Oleifera najvyššej kvality "

Jednou z najlákavejších vlastností Kajmanských ostrovov pre dôchodcov je finančná motivácia: Na obyvateľov sa nevzťahuje daň z príjmu, kúpených alebo prenajatých nehnuteľností, dedičstva ani kapitálových výnosov a neplatí sa tu ani DPH, teda daň z pridanej hodnoty.

Na takmer všetok dovážaný tovar sa však uplatňuje clo vo výške 7 % až 42 %, čo, ako poznamenal pán Calhoun, "zdražuje všetok tovar a služby viac ako na väčšine miest".

A zákony o pobyte cudzincov na tomto území sú obzvlášť zlaté. Po kúpe nehnuteľnosti alebo investícii vo výške 1,2 milióna USD alebo viac sa udeľuje obnoviteľné osvedčenie o pobyte osôb s nezávislým postavením, ktoré oprávňuje držiteľa, manžela/manželku a ich nezaopatrené deti žiť tu nepretržite 25 rokov. Kupujúci musia preukázať ročný príjem vo výške najmenej 144 000 USD, pričom tento príjem musí pochádzať zo zdrojov mimo Kajmanských ostrovov.

Ďalšou možnosťou je osvedčenie o trvalom pobyte pre nezávislé osoby, ktoré v podstate umožňuje držiteľovi stať sa občanom britských zámorských území a následne požiadať o kajmanské občianstvo po investovaní minimálne 2,4 milióna USD do rozvinutých nehnuteľností. Počet týchto certifikátov je obmedzený na 250 kusov ročne.

A vláda, ako poznamenala Heidi Kiss, maklérka/vlastníčka spoločnosti Engel & Völkers Cayman Islands, aktívne "podporuje zahraničné vlastníctvo".

Zdravotná starostlivosť, ktorá je ďalšou dôležitou otázkou pre dôchodcov, je tiež ľahko dostupná prostredníctvom štyroch nemocníc a množstva kliník na ostrovoch. Všetci obyvatelia sú povinní zakúpiť si súkromné poistenie (na ostrovoch je niekoľko predajcov).

Pani Conollyová zdôraznila, že Kajmanské ostrovy sú dostatočne blízko USA, takže obyvatelia tam môžu získať starostlivosť o chronické ochorenia, ak si to želajú.

"Naša trojica malých ostrovov poskytuje jednu z najkvalitnejších zdravotných služieb na svete," povedala. "Navyše, keďže čoskoro pribudnú dve nové nemocnice, táto úroveň dokonalosti sa bude len zvyšovať."

Pani Kissová dodala, že zdravotné poistenie a poistné sú približne rovnaké ako v USA.

Je to tiež veľmi bezpečné miesto na život. "Všetky tri ostrovy majú nízku mieru kriminality," povedala pani Kissová. "A väčšina policajtov nenosí zbrane. Človek sa môže vo dne v noci sám prechádzať po uliciach alebo po pláži a nikto ho nebude obťažovať."

Pre tých, ktorí chcú cestovať, majú Kajmanské ostrovy výhodnú polohu: Priame lety vedú do Denveru, Los Angeles, Atlanty, Charlotte, New Yorku, Londýna a Toronta.

"Skrátka, Kajmanské ostrovy majú všetky vymoženosti, ktoré by ste za normálnych okolností museli navštíviť na viacerých miestach," povedal pán Calhoun. "Na Kajmanských ostrovoch ich nájdete všetky na jednom mieste."

Typy domov

Ostrovy ponúkajú rôzne možnosti bývania, od nádherných moderných apartmánov na pláži Seven Mile Beach, ktorá je korunou ostrovov, až po odľahlé nehnuteľnosti na pobreží v tradičnom štýle na exkluzívnej pláži Cayman Kai Beach.

Predávajúci majú na trhu výhodu, pretože "v súčasnosti neprebiehajú žiadne ponukové vojny", povedal Jon Kiss, maklér/vlastník spoločnosti Engel & Völkers Cayman Islands.

Ceny sú rovnako rozmanité ako architektonické štýly: USD, v závislosti od lokality, veľkosti a vylepšení nehnuteľnosti, uviedla pani Conollyová. (Ceny sa uvádzajú v amerických dolároch pre medzinárodný trh.)

"Mnohé z týchto nehnuteľností ponúkajú luxusné vybavenie, ako je 24-hodinová ochrana, výťahy, služby concierge, bazény, kúpele, kabíny na pláži, kluby zdravia, salóniky pre súkromných majiteľov a reštaurácie na mieste," uviedla pani Conollyová.

Najvyhľadávanejšou štvrťou pre luxusné byty je Seven Mile Beach, kde sa cena bytov začína okolo 950 000 USD, povedal pán Kiss. Ich cena sa pohybuje až do 20 miliónov USD za jednotky v úplne novom hoteli Watermark, ktorý má všetok luxus od reštaurácie s vynikajúcou kuchyňou a služby concierge na mieru až po súkromné plážové kabíny a premietacie miestnosti.

"Je to veľkolepý úsek pobrežia s kilometrami nedotknutého, práškovo bieleho piesku," povedala pani Conollyová. "Ponúka priamy prístup k najlepším plážam na svete. Zároveň sa nachádza v pešej vzdialenosti od mnohých prvotriednych zariadení vrátane bezcolných obchodov, výnimočných reštaurácií a špičkových zdravotných a wellness kúpeľov."

Medzi ďalšie žiadané štvrte patria Rum Point na ostrove Cayman Kai a South Sound, ktoré majú domy na pláži, a Vista del Mar, Crystal Harbour a The Shores, ktoré majú rodinné domy na pobreží a pri kanáloch.

Pani Conollyová poznamenala, že je tu vysoký dopyt, a uviedla, že kupujúci musia byť pohotoví. "Mnohé nehnuteľnosti nie sú na trhu veľmi dlho," povedala.

Foto: Freepik / Autor a Zdroj: Mansion Global