Nehnuteľnosti

Kultúrou a históriou presiaknuté Cannes ponúka aktívny odpočinok na krásnej francúzskej riviére

Malé mesto medzi Monakom a St. Tropez má celoročne bohatý kultúrny kalendár.

Kultúrou a históriou presiaknuté Cannes ponúka aktívny odpočinok na krásnej francúzskej riviére

Kompaktné prímorské mesto Cannes je už viac ako storočie jedným z najžiarivejších a najexkluzívnejších letovísk Azúrového pobrežia.

"Francúzska riviéra je ikonickým miestom už od 30. rokov minulého storočia," hovorí Pénélope Gréco de Beauharnais, vedúca tímu v trhovom centre Engel & Völkers v Cannes. "Kedysi to bolo zimné útočisko, kam prichádzali bohatí ľudia a umelci, aby si užívali slnko a životný štýl. V Cannes máte viac ako 300 slnečných dní v roku a je veľmi svetlé. Svetlo je ohromujúce... V zime je tu chladno a veterno, takže je tu príjemne po celý rok."

Napriek malému počtu obyvateľov má Cannes množstvo kultúrnych zariadení a rekreačných aktivít, ktoré z neho robia ideálne miesto na aktívny dôchodok. Nachádza sa medzi Monakom a Saint Tropez a je vzdialené len 20 minút jazdy autom od letiska Nice Cote d'Azur, ktoré leží necelých 30 kilometrov od centra Cannes. Je obľúbenou zastávkou výletných lodí a ponúka aj výbornú vlakovú a cestnú dostupnosť do Španielska, Talianska a zvyšku Európy, čo zaručuje veľa možností na jednoduché cestovanie. "Je to pomerne malé mesto s medzinárodným aspektom," povedala.

" Porovnávač cien tovaru "


Obyvatelia však možno zistia, že vďaka širokej škále možností trávenia voľného času v samotnom meste sa len zriedkakedy budú musieť vydať ďalej.

"Vzhľadom na turistickú atraktivitu mesta - školstvo, obchody, reštaurácie atď. je tu množstvo možností, čo robiť počas celého roka," povedal Jack Harris, partner oddelenia medzinárodných rezidenčných nehnuteľností spoločnosti Knight Frank. "Okrem častých festivalov a kongresov v Palais des Festivals je tu množstvo reštaurácií, barov a klubov. Od plážových reštaurácií cez malé butikové cukrárne až po reštaurácie s michelinskými hviezdami a trhy s jedlom - Cannes ponúka všetko."

Mesto ponúka aj krásne pláže, živú kultúrnu scénu a prístup k vodným a zimným športom. Pre dôchodcov je dôležité, že má vynikajúcu zdravotnícku infraštruktúru s vysoko hodnotenou štátnou nemocnicou, ktorá bola nedávno zrekonštruovaná a zmodernizovaná, ako aj niekoľko vynikajúcich súkromných nemocníc.



Typy domov

Ceny v Cannes sú na vyššej úrovni francúzskeho trhu s luxusnými nehnuteľnosťami. Podľa správy Prime France Report spoločnosti Knight Frank sa mesto v prvom štvrťroku 2022 umiestnilo na 10. mieste v rebríčku najdrahších oblastí vo Francúzsku a na 4. mieste na Francúzskej riviére v oblasti luxusných nehnuteľností. Dopyt udržiava ceny na vysokej úrovni - a jeho popularita rastie. Vyhľadávanie nehnuteľností americkými kupujúcimi, ktorí hľadajú bývanie vo Francúzsku, sa v prvých piatich mesiacoch roku 2022 medziročne zvýšilo o 37 %, pričom najvyhľadávanejšou destináciou bolo Cannes.

"Špičkové nehnuteľnosti siahajú od moderných víl v uzavretých zabezpečených doménach až po nádherné penthouse apartmány v luxusných rezidenciách so spoločným vybavením vrátane kúpeľov, bazénov, veľkých záhrad, tenisových kurtov a ďalších," povedal pán Harris. "Ceny budú závisieť od štvrte, dokončenia, výhľadu na more, štýlu, ponúkaného vybavenia a ďalších parametrov. Zvyčajne sa ceny v Cannes pohybujú okolo 19 600 EUR (19 163 USD) za meter štvorcový."

Cenové rozpätie luxusných nehnuteľností je pomerne široké a závisí predovšetkým od lokality. V prípade špičkových apartmánov sa ceny začínajú od 10 000 eur za meter štvorcový, uviedla pani de Beauharnais, a stúpajú až na 30 000 eur a viac. Najvyhľadávanejšie sú byty na Promenade de la Croisette, slávnom bulvári, ktorý sa tiahne dva kilometre pozdĺž pobrežia. Obzvlášť vysoké ceny majú nehnuteľnosti s výhľadom na more a v blízkosti Palais des Festival et des Congrès, kde sa každoročne koná filmový festival v Cannes.

Ďalšou obľúbenou štvrťou pre dôchodcov je pokojná oblasť Cannes Californie, ktorá je tichá a zelená, ale ponúka ľahký prístup ku všetkým mestským službám vrátane slávnej luxusnej nákupnej ulice Rue d'Antibes. "Ak sa nachádzate v dolnej časti Californie, potom je často možné prejsť pešo na Rue d'Antibes a Croisette," povedal pán Harris.

Na trhu sa občas objavujú luxusné vily so záhradami. Obmedzené zásoby a vysoký dopyt znamenajú, že ceny sa začínajú od 1 milióna eur a môžu sa vyšplhať až na 20 miliónov eur, uviedla pani de Beauharnais.

Foto: Freepik / Autor a Zdroj: Mansion Global