Nehnuteľnosti

Belle of the Beaux: Historické sídlo na Manhattane

Obľúbená manhattanská pamiatka, historický dom Jamesa F. D. Laniera, je newyorské sídlo z hnedého kameňa ako žiadne iné.

Belle of the Beaux: Historické sídlo na Manhattane

Medzi ulicami Park a Lexington Avenues v historickej štvrti Murray Hill na Manhattane, lemovanej stromami, stojí dom Jamesa F. D. Laniera. Jeden z najväčších rodinných domov na ostrove a majstrovské dielo dizajnu Beaux Arts má vzácnu vznešenosť vidieckeho sídla v kombinácii s príťažlivosťou a temperamentom mesta. Je tu aj veľa proveniencie - je to newyorská pamiatka a zároveň je zapísaný v Národnom registri historických miest.

"Toto je vzácny vták, sídlo v pravom zmysle slova," hovorí Edward Joseph, zástupca makléra v Christie's International Real Estate Group.

Pôvodné dubové podlahy, krištáľový luster a zložitý krb vytvárajú dramatické pozadie pre elegantné stretnutia a večere. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Pôvodné dubové podlahy, krištáľový luster a zložitý krb vytvárajú dramatické pozadie pre elegantné stretnutia a večere. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Dom pochádza z roku 1901, keď finančník James Franklin Doughty Lanier II. a jeho manželka Harriet poverili architektov Hoppin & Koen, ktorí údajne študovali na École des Beaux-Arts v Paríži, aby navrhli módny dom na mieste dvoch panelákov, ktoré vlastnili. Chceli sídlo hodné ich významu v newyorskej spoločnosti, kde by sa mohli zabávať. O dva roky neskôr sa ich veľkolepé plány zrealizovali v šesťposchodovom sídle v štýle Beaux Arts na 123 East 35th Street.

"Takúto nehnuteľnosť už nenájdete. Nie je to len sídlo, je to umelecké dielo zvnútra aj zvonku - Edward Joseph"

Je postavená z vápenca a tehál a so šírkou 33 stôp (10 m) je dvakrát širšia ako susedné nehnuteľnosti, má mierne vyvýšenú malú kamennú verandu - v rozpore s vtedajším trendom striech - ktorá vedie k masívnemu dvojdverovému vchodu z tigrovaného duba.

Obrovské mramorové stĺpy a klasické sochy sa nachádzajú v celom dome a vytvárajú dramatické pozadie a pocit veľkoleposti. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Obrovské mramorové stĺpy a klasické sochy sa nachádzajú v celom dome a vytvárajú dramatické pozadie a pocit veľkoleposti. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Klasické línie, symetria a skulpturálne detaily štýlu sú zrejmé zo zuborezov, kamenárskych prác a dvojitej výšky ryhovaných pilastrov, ktoré stúpajú až na štvrté poschodie a na balkón s liatinovým zábradlím po celej šírke.  Rezidenciu korunuje medená manzardová strecha a zo strešnej terasy sa naskytá nádherný výhľad na budovy Empire State a Chrysler.

Parížsky štýl, newyorský postoj

Interiér je rovnako manieristický, plný pozlátených dverí, klasických sôch, lustrov a barokového nábytku v celom interiéri. Na rozdiel od hlavných miestností je vestibul a klenutá vstupná hala so 14 stôp (4,3 m) vysokým ružovým medailónovým stropom oázou bielej farby, ktorá prechádza do mramorovej galérie s vodou stekajúcou z fontány zabudovanej v stene a svetlom prenikajúcim cez svetlíky z olovnatého skla. Je z nej cítiť noblesnú eleganciu veľkolepého parížskeho hotela, podľa ktorého bola vytvorená.

Kaštieľ bol počas troch rokov starostlivo zrekonštruovaný za 10 miliónov dolárov. "Súčasný majiteľ zachoval remeselnú zručnosť a celistvosť nehnuteľnosti a zároveň zabezpečil, aby to bol inteligentný dom v každom zmysle slova, s najmodernejším zabezpečením, vzduchotechnikou, chladiacimi zariadeniami a dotykovou automatizáciou," hovorí Joseph. "Odviedol neuveriteľnú prácu. Dokonca zachránil pôvodnú omietku a použil farebnú schému podobnú tej pôvodnej."

Rozsiahla spálňa poskytuje pokojné útočisko pred mestským životom. Kaštieľ má deväť spální a sedem kompletných kúpeľní. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Rozsiahla spálňa poskytuje pokojné útočisko pred mestským životom. Kaštieľ má deväť spální a sedem kompletných kúpeľní. S láskavým dovolením: Evan Joseph

To je okamžite viditeľné v obývacej izbe na druhom poschodí, ktorá je stelesnením nádhery zlatého veku. Do nej sa dostanete po schodisku s mahagónovým zábradlím alebo výťahom a jej obložené steny sýtej lesnej zelenej farby kontrastujú s nadrozmernými pohovkami a závesmi v odtieňoch šampanského a krémovej. Na druhom konci sa nachádza pôvodná drevom obložená knižnica s mramorovým krbom a zrkadlom, ktoré siaha až po strop.

V 19 miestnostiach sa rozprestiera mamutia obytná plocha s rozlohou 11 638 štvorcových stôp (1 081 m²). Rezidencia sa môže pochváliť deviatimi spálňami, z toho piatimi primárnymi apartmánmi a všetkými s prepychovým zariadením, a sedem úplných kúpeľní a tri polovičné kúpeľne sú rozmiestnené na horných poschodiach.

Kaštieľ na 123 East 35th Street je dom, ktorý je vhodný na zábavu. Práve preto si Lanierovci nechali postaviť svoj dom, preto sa rozhodli prijať dekadenciu a okázalosť zlatého veku. Formálna jedáleň s pôvodnou dubovou parketovou podlahou má 16 miest na sedenie pod lustrom z horského krištáľu. Na koktaily pred večerou je k dispozícii priľahlá klubová miestnosť s plným barom, mramorovým krbom a sedením v štýle salónu, zatiaľ čo vínna pivnica s 1 000 fľašami zaručuje, že žiadna udalosť nevyjde navnivoč.

Bohaté drevené obloženie, umelecké diela na stenách a krb dodávajú pracovni nadčasový vzhľad. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Bohaté drevené obloženie, umelecké diela na stenách a krb dodávajú pracovni nadčasový vzhľad. S láskavým dovolením: Evan Joseph

Obsluha prebieha v obrovskej kuchyni s rozlohou 400 metrov štvorcových (37 m2) a komerčnou pecou Garland. K nej prilieha raňajková miestnosť s francúzskymi oknami vedúcimi do záhrady vo dvore. "Sú aj iné veľkolepé domy, ale nič podobné," hovorí Joseph. "Len záhrada má 300 stôp (91 m) - v meste!"

Priestor na cvičenie a relaxáciu

K ďalšiemu vybaveniu patrí fitnescentrum, zapustená vírivka a studený ponorný bazén, sauna a masážna miestnosť a na piatom poschodí tri spálne pre personál a sklad. Dnes je Murray Hill luxusnou enklávou, rovnako ako na prelome 19. a 20. storočia, keď bol dom postavený a považoval sa za uptown.

"V súčasnosti je to jedna z najžiadanejších oblastí v meste," hovorí Joseph. "Máte blízko k divadlám, päťhviezdičkovým reštauráciám a hlavným dopravným uzlom vrátane Pennsylvania Station a Grand Central Terminal. Dom Jamesa F. D. Laniera osloví tých, ktorí majú sklon k histórii a veľkoleposti, výtvarnému umeniu a kráse. Inú takúto nehnuteľnosť nenájdete. Nie je to len sídlo, je to umelecké dielo zvnútra aj zvonku."

Autor, Foto a Zdroj: christiesrealestate.com