Veda a technika

Spoločnosť Intel predstavila 13. radu procesorov "Raptor Lake", na začiatku s pretaktovateľnými čipmi

Najnovšia generácia procesorov Intel začína šiestimi odomknutými desktopovými súčiastkami, ktoré vychádzajú z "Alder Lake" a jeho hybridnej architektúry Performance and Efficient core.

Spoločnosť Intel predstavila 13. radu procesorov "Raptor Lake", na začiatku s pretaktovateľnými čipmi

Na dnešnom podujatí Intel Innovation v kalifornskom San Jose výrobca čipov prezradil všetky podrobnosti o svojich prvých desktopových procesoroch 13. generácie Core, ktoré boli počas vývoja nazvané "Raptor Lake-S". (Niektoré podrobnosti o týchto procesoroch unikli začiatkom mesiaca, ale dnešné oficiálne predstavenie poskytlo podstatne viac súvislostí.) Podobne ako predchádzajúca generácia čipov 12. generácie "Alder Lake", aj všetky prvé čipy (je ich šesť) sú netaktované verzie "K" alebo "KF". Neskôr budú nasledovať modely bez K; Intel uvádza, že v rade 13. generácie bude nakoniec 22 desktopových čipov.

"Alder Lake bol predovšetkým o architektúre, ale Raptor Lake bol vytvorený pre rýchlosť," poznamenal Dan Rogers, senior riaditeľ marketingu mobilných produktov, na predbrigádnom podujatí Raptor Lake v izraelskom Tel Avive, ktorého sa začiatkom mesiaca zúčastnil PCMag. Všetky nové desktopové čipy sú dimenzované na základný výkon 125 wattov. Nasledovať budú Raptor Lake s nižšou spotrebou 35 a 65 wattov.

Spoločnosť Intel tiež naznačila, že mobilné verzie Raptor Lake budú nasledovať v roku 2023, a to v teraz typických sériách U (ultralight), P (mainstream-performance), H (power user) a HX (unlocked). Séria mobilných čipov P bola predstavená s rodinou Alder Lake 12. generácie. Dynamické ladenie príde aj do mobilných zariadení, pričom neskôr v priebehu roka sa objavia niektoré "nové technológie parkovania jadier", ktoré budú využívať výhody dvoch typov jadier čipov a technológie Thread Director, ktorá vyjednáva úlohy medzi jadrami.

" Herné počítačové zostavy "

Pri tomto uvedení Intel začína so 125-wattermi pre nadšencov, ktoré označuje za "najlepší herný zážitok na svete", podobnými správami ako pri predchádzajúcom uvedení čipov K. Čipy, podobne ako v prípade Alder Lake, využívajú to, čo spoločnosť nazýva "hybridnou architektúrou": jadrá Performance s plným výkonom (jadrá P) na vyššie snímkové frekvencie a jadrá Efficient s nižším výkonom (jadrá E-) na iné úlohy počas hrania.

Tvorcovia obsahu medzitým ocenia určité zvýšenie taktovacej frekvencie každého čipu v porovnaní s ich ekvivalentmi 12. generácie. Okrem toho budú ďalšie jadrá E vo všetkých týchto nových čipoch prínosom pre mediálne a editačné úlohy náročné na jadrá a vlákna, ktoré zaťažujú čipy na maximum.

Spoločnosť Intel tiež poznamenáva, že tvorcovia, ktorí majú väčší rozpočet, ocenia niektoré modely čipov, ktoré sa čoskoro objavia v rade 13. generácie. Možnosti čipov využívajúcich hybridnú architektúru budú v rade jadier 13. generácie ďalej ako v prípade Alder Lake. Existencia jadier P aj jadier E bola v rade Core i5 vlastnosťou len najvyššieho čipu Alder Lake, Core i5-12600K. (Ponuka Core i7 a Core i9 Alder Lake boli všetky hybridné čipy.) Hybridná konštrukcia P- a E-jadier sa teraz rozšíri aj pod Core i5-13600K.

Spoločnosť Intel bude tiež zavádzať optimalizované nástroje na "pretaktovanie pre začiatočníkov". Vzhľadom na tvrdenia spoločnosti, že pri niektorých čipoch Raptor Lake by mohli byť dosiahnuteľné rýchlosti 6 GHz, by to mohlo dodať trochu viac atraktivity pretaktovaniu v čase, keď záujem klesá s výnimkou špecializovaných nadšencov. Samotná hojnosť jadier, ktoré sú k dispozícii v posledných generáciách čipov AMD aj Intel, znehodnotila potrebu pretaktovania pre niektorých používateľov, čím sa potenciál robustného pretaktovania zmenil skôr z nutnosti na príjemnosť.

Prvým v poradí je Core i9-13900K (a jeho príbuzný Core i9-13900KF bez grafiky). Pri celkovom počte 24 jadier (osem jadier P a 16 jadier E) a podpore 32 spracovateľských vlákien sa Core i9-13900K a i9-13900KF oproti Core i9-12900K odlišujú pridaním ďalších ôsmich jadier E (aj s prihliadnutím na osem spracovateľských vlákien navyše). Pri cene 589 USD za model 13900K sa tak stane zaujímavým konkurentom práve vydaného a testovaného modelu Ryzen 9 7950X od spoločnosti AMD, vlajkovej lode tejto spoločnosti za 699 USD so 16 jadrami (všetky s plným výkonom) a podporou identických 32 vlákien. Všetky nové čipy AMD Ryzen 7000 majú nejakú utilitárnu grafiku Radeon na čipe, takže najférovejšie porovnanie je teraz pri porovnávaní s ekvivalentnými Ryzenmi použiť ceny za čipy K na rozdiel od čipov KF. (To neplatilo v prípade predchádzajúcich generácií, v ktorých malo grafiku na čipe len niekoľko vybraných čipov Ryzen).

Jadrá P v procesoroch Core i9-13900K a 13900KF sú dimenzované až na 5,8 GHz boost, pričom v porovnaní s predchádzajúcou generáciou došlo k zvýšeniu maximálneho turba o 600 MHz. Takisto je tu takmer zdvojnásobenie vyrovnávacej pamäte L2 oproti Core i9-12900K Alder Lake, s 2 MB na jadro P a 4 MB na jadro E. A odomknuté čipy Core i9 budú podporovať technológie Intel Adaptive Boost a Thermal Velocity Boost, dve technológie, ktoré za chodu zrýchľujú takty procesora podľa toho, koľko je pre danú úlohu k dispozícii priestoru na dodávku energie a tepelného výkonu.

Pri tejto novej vlajkovej lodi Intel uvádza najvyšší výkon, a to až o 15 % vyšší výkon a až o 41 % vyšší viacvláknový výkon, čo výrobca čipov považuje za veľký nárast, a to generačne, vzhľadom na to, že obe rodiny čipov sú na rovnakej architektúre Intel 7. Musíme súhlasiť, ak sa to potvrdí.

Okrem vlajkových lodí Core i9 je tu ešte dvojica čipov Core i7 a i5. Prvé čipy Raptor Lake Core i7 a Core i5 pridávajú proporčne podobné vylepšenia funkcií oproti svojim predchodcom Alder Lake. Oba sa opäť dodávajú vo verziách s grafikou a bez grafiky (K a KF), čo predstavuje ďalšie štyri čipy Raptor Lake v tomto uvedení.

Core i7-13700K a Core i7-13700KF ponúkajú celkovo 16 jadier s taktom boost až 5,4 GHz. Oproti svojim súrodencom 12. generácie pridávajú štyri jadrá (všetky jadrá typu E, rovnako ako pri Core i9-13900K), a teda podporu až 24 vlákien. Takt boost 5,4 GHz predstavuje nárast o 400 MHz oproti boostu Core i7-12700K.

Poslednou novou dvojicou sú Core i5-13600K a Core i5-13600KF, čo sú 14-jadrové čipy so špičkovým boost taktom 5,1 GHz. Vďaka pridaniu štyroch jadier E (a teda štyroch vlákien navyše, celkovo 20) k doplnku Core i5-12600K a o 200 MHz vyššiemu špičkovému turbu sa zdá, že táto dvojica bude mať z proporčne najväčší úžitok zo zmien Raptor Lake, prinajmenšom pri úlohách náročných na viac jadier. Spoločnosť Intel tiež uvádza, že ďalšie Core i5 Raptor Lake, keď prídu, budú mať teraz jadrá E. V Alder Lake ich mali len Core i5-12600K a 12600KF.

Na grafickom čipe týchto procesorov Core 13. generácie sa toho veľa nemení. Označenie Iris Xe/UHD Graphics 750 zostáva rovnaké a okrem mierneho zvýšenia taktov grafiky nedošlo k žiadnej zmene počtu CU ani iných podstatných prvkov.

Platforma Raptor Lake: Čipové sady radu 700

Platforma Raptor Lake so sebou prinesie základné dosky s čipovou sadou Z790 od obvyklých podozrivých výrobcov dosiek; lacnejšie čipové sady prídu neskôr. Čipy 13. generácie Core budú fungovať aj so základnými doskami série 600 prinajmenšom od výrobcov dosiek veľkej štvorky, hoci dosky môžu vyžadovať aktualizáciu firmvéru na zabezpečenie kompatibility.

Rovnako ako Alder Lake podporoval pamäťové moduly DDR5 alebo DDR4 (to, ktorý typ ste mohli nainštalovať, záviselo od toho, ktorý pamäťový štandard podporovala daná doska), bude to tak aj v prípade Raptor Lake. Je však pravdepodobné, že výrobcovia dosiek so Z790 sa v tomto kole rozhodnú pre DDR5 vo viacerých modeloch, keďže ceny kitov DDR5 sa za čas od uvedenia Alder Lake na trh stali rozumnejšími.

Nová platforma bude podporovať aj novú verziu XMP, XMP 3.0, na jednoduché pretaktovanie pamäte alebo aspoň nastavenie rýchlosti pre vaše pamäte DIMM. (V rovnakom duchu spoločnosť AMD zavádza AMD EXPO, svoj vlastný ekvivalent otvoreného štandardu nastavenia pamäte, so svojimi čipmi radu Ryzen 7000, ktoré mali premiéru tento týždeň.) Spoločnosť Intel tvrdí, že pri uvedení na trh bude podporovať moduly XMP DDR5 s rýchlosťou až 6 600 MB/s, pričom moduly s rýchlosťou 7 200 MB/s prídu neskôr vo štvrtom štvrťroku.

Podpora PCI Express 5.0 debutovala s platformou Alder Lake a zostane tu aj v rade Raptor Lake, pričom z procesora bude vychádzať až 16 liniek PCIe 5.0. To je solídne zabezpečenie do budúcnosti, hoci grafické karty zatiaľ 5.0 príliš nevyužívajú a SSD disky NVMe s podporou PCIe 5.0 zatiaľ nie sú bežne dostupné. Platforma čipovej sady radu 700 bude tiež podporovať až 28 celkových liniek čipovej sady (vrátane liniek 4.0 a 3.0).

" Repasované kancelárske počítače "

Veľkou novinkou v podpornom softvéri je nové ladiace rozhranie v dlhodobo používanom nástroji Extreme Tuning Utility (XTU). Ide o aktualizáciu programu Intel Speed Optimizer, ktorej cieľom je umožniť začiatočníkom ľahko preskúmať možnosti pretaktovania. Speed Optimizer má pre začiatočníkov skromné používateľské rozhranie s tromi posuvníkmi.

Ak sa budete chcieť posunúť ďalej ako k Speed Optimizer, v XTU budete môcť ladiť pre jedno jadro, pre všetky jadrá a pre jadrá P a E zvlášť.

Autor a Foto: John Burek / Zdroj: PC mag