Ekonomika

Sprievodca finančnou prosperitou pre ženy

Sme síce dobré v žonglovaní s mesačnými účtami a v hľadaní výhodných online ponúk, ale pokiaľ ide o dlhodobé úspory, ženy majú odložených menej peňazí ako muži. Prečo a čo s tým môžeme urobiť? Tu je ženský sprievodca finančnou pohodou.

Sprievodca finančnou prosperitou pre ženy

Žiaľ, pokiaľ ide o dlhodobé úspory, ako sú dôchodky a akcie, všetky štatistiky a dôkazy poukazujú na výrazné rozdiely medzi mužmi a ženami, pričom ženy za mužmi výrazne zaostávajú.

Stačí sa pozrieť na dôchodky. Najnovší výskum Vitality ukazuje, že dôchodkový fond žien je v priemere o 30 % nižší ako dôchodkový fond mužov a viac ako polovica žien, ktoré nie sú na dôchodku, tvrdí, že si nemôžu dovoliť sporiť na neskorší život.

Ženy tiež oveľa menej často sporia mimo dôchodkového systému na pracovisku a štvrtina z nich nemá žiadny dôchodkový fond.

To odráža nedávnu správu YouGov, podľa ktorej má viac ako polovica žien vo veku nad 35 rokov vo svojom dôchodkovom fonde len 1 000 GBP alebo menej.

Podľa najnovších údajov organizácie Women Against State Pension Inequality žijú ženy na dôchodku v Británii z 26 libier na deň, zatiaľ čo muži zo 44 libier.

Prečo je pre ženy ťažšie sporiť?

Existuje niekoľko hlavných dôvodov, prečo je pre ženy často ťažšie sporiť ako pre mužov.

Rozdiel v odmeňovaní mužov a žien. Ženy majú v priemere nižšie príjmy ako muži a navyše častejšie pracujú na čiastočný úväzok. Rozdiel v odmeňovaní žien a mužov je v súčasnosti 15,4 % v prípade zamestnancov na plný úväzok; tento rozdiel je oveľa vyšší u žien vo veku nad 40 rokov.
Prerušenie kariéry. Dlhodobé prerušenie kariéry môže mať vplyv na finančné prostriedky žien, najmä preto, že oveľa častejšie zastávajú opatrovateľské funkcie, ktoré sa týkajú starostlivosti o deti alebo starších príbuzných.
Investičný štýl. Pokiaľ ide o investovanie, hoci viac žien ako mužov má ISA, väčšinou ide o "bezpečnejšie" hotovostné ISA, zatiaľ čo mužom viac vyhovuje investovanie do akcií a podielov ISA (ktoré majú väčší potenciál rastu vašich peňazí, ale môžu stratiť hodnotu, ak akciový trh klesne). Tento postoj k riziku možno nie je prekvapujúci: prieskum ukazuje, že 90 % finančných článkov určených ženám sa zameriava na menšie výdavky, zatiaľ čo 73 % článkov určených mužom sa venuje investovaniu a zvyšovaniu bohatstva, hovorí Clare Sealová, finančná koučka a autorka knihy Päť krokov k finančnej pohode.

Ako hovoriť o peniazoch

Pre ženy môže byť ťažké hovoriť o financiách nad rámec každodenných účtov v domácnosti, hovorí finančná pedagogička Emilie Nutleyová zo spoločnosti She Does Money.

"Je dôležité hovoriť o peniazoch s priateľmi a rodinou," hovorí Nutley.

Seal s ňou súhlasí a hovorí, že prostredníctvom rozhovorov s inými ženami môžeme prispieť k šíreniu vedomostí o sporení a investovaní.

Dôležité je tiež spoznať prístup partnera k peniazom a zdieľaniu majetku. Prema Sohunová, technická expertka spoločnosti VitalityInvest, navrhuje mesačné "finančné rande" s partnerom, na ktorom si navzájom prehodnotíte svoje finančné hodnoty a ciele a potom sa rozhodnete, koľko finančnej nezávislosti obaja potrebujete.

" Na čo slúži vitamín C ? "


Oboznámte sa s tým, ako hospodáriť s peniazmi, aby ste boli schopní viesť s partnerom informované rozhovory a spoločne prijímať rozhodnutia.

Na Open University prebieha bezplatný online kurz hospodárenia s peniazmi a medzi vynikajúce knihy patria napríklad Nie ste na mizine, ste prebohatí od Emilie Belletovej a Open Up: Prečo rozhovory o peniazoch zmenia váš život od Alexa Holdera.

Ako zvýšiť svoje úspory

Investovanie namiesto sporenia je najefektívnejším spôsobom, ako dosiahnuť dobrý výnos, najmä ak nepotrebujete prístup k hotovosti v krátkom čase.

Ženy sú často finančne averznejšie voči riziku, pretože majú menej úspor na investovanie, ale zvyčajne sa oplatí riskovať.

'Ak peniaze neinvestujete a iba sporíte, vaše úspory v súčasnosti strácajú na hodnote, pretože úrokové sadzby sú veľmi nízke,' vysvetľuje Seal.

Ak sa chcete v investovaní udomácniť, začnite s nižšou mierou rizika a menšou sumou a potom ich zvyšujte, keď získate väčšiu istotu. Dlhodobé investovanie pomôže vašim prostriedkom zotaviť sa z prípadných strát.

"Štatistiky ukazujú, že keď ženy investujú, sú v tom lepšie," hovorí Seal.

Používajte aplikáciu robotického poradcu - automatizovanú službu, ktorá pomáha ľuďom dosiahnuť ich finančné ciele a rozložiť riziko - ako napríklad Moneybox alebo Nutmeg. Alebo sa obráťte na finančného poradcu alebo finančného kouča, ak vás brzdí prvok strachu.

" Na čo slúžia vitamíny skupiny B ? "

Pokiaľ ide o podstupovanie väčšieho rizika, "všetko je to o investovaní do seba samého", myslí si Sohun.

Ako si zvýšiť dôchodok

Tu je náš desaťbodový plán, ako si čo najlepšie zvýšiť dôchodok.

Urobte si finančný audit, aby ste zistili, koľko peňazí máte v úsporách a dôchodkových fondoch, najmä ak ste niekoľkokrát zmenili zamestnanie. Ak pracujete na čiastočný úväzok, overte si, či máte nárok na automatickú registráciu alebo nie.
Ak plánujete nastúpiť na materskú dovolenku, zistite si, či vám zamestnávateľ bude naďalej prispievať na dôchodkové poistenie a v akej výške.
Ďalšou možnosťou, ako zmierniť vplyv výpadku dôchodku, ak čakáte dieťa, je využiť zdieľanú rodičovskú dovolenku. Tá umožňuje novým rodičom rozdeliť si medzi sebou až 50 týždňov dovolenky a 37 týždňov mzdy.
Nepredpokladajte, že štátny dôchodok a dôchodok na pracovisku budú stačiť. "Aj keď je dôchodok na pracovisku dobrým prvým krokom, naše údaje naznačujú, že ženy sa môžu spoliehať na to, že im zabezpečí celý dôchodok, čo nemusí nevyhnutne stačiť na taký druh dôchodku, aký si predstavovali," vysvetľuje Sohun.
Ak môžete, zvýšte svoje príspevky na dôchodkové poistenie, najmä preto, že niektorí zamestnávatelia dorovnávajú dodatočne vloženú sumu. Nutley odporúča zvýšiť príspevok na dôchodok o 1 % každý rok, ak môžete. Táto postupná zmena znamená, že "potom sa vám to nebude zdať príliš veľa," hovorí.
Založte si súkromné dôchodkové poistenie, ktoré sa bude vyplácať popri dôchodku na pracovisku. A nezabudnite, že aj v prípade dlhšej prestávky v kariére je možné sporiť si na súkromný dôchodok až do výšky 2 880 GBP ročne, ku ktorým daňový a colný úrad (HMRC) pridáva 720 GBP.
Pokiaľ ide o štátny dôchodok, uistite sa, že máte nárok na jeho plnú výšku a doplňte si ho dobrovoľnými príspevkami na národné poistenie, ak si myslíte, že nesplníte kritériá, ktoré sú 35 rokov. (Ak máte od 10 do 35 rokov, dostanete časť dôchodku.) Svoj záznam o národnom poistení si môžete skontrolovať tu a prognózu štátneho dôchodku tu.
Požiadavka na prídavky na deti vám tiež môže pomôcť doplniť príspevky na národné poistenie, keď máte prestávku v kariére.
Pochopte svoj nárok na dôchodok partnera v prípade rozvodu. Iba 12 % rozvodov vedie k rozdeleniu dôchodku, ale rozhovor o tom by mal byť na prvom mieste na vašom zozname priorít. Napríklad: "Ak ste prevzali opatrovateľskú úlohu, aby ju váš partner nemusel vykonávať, potom máte absolútny nárok na dôchodkové odškodnenie počas rozvodu," hovorí Seal.
Buďte pripravení, ak by došlo k najhoršiemu a váš partner zomrel. "Pochopte, aký typ dôchodku má váš partner, a uistite sa, že formulár na vyjadrenie želania je aktuálny a že ste formálne vymenovaní ako príjemca, ak nie ste manželia," hovorí Sohun.

V živote môžu nastať ťažké chvíle, keď je dôchodok to posledné, na čo myslíte, ale práve vtedy je zvyčajne najdôležitejší.

A nakoniec, hovorí Sohun, "ženy majú tendenciu žiť dlhšie, takže musíme viac myslieť na financie.

Autor: Lily Canter / Zdroj a Foto: Vitality