Ekonomika

5 vecí, ktoré potrebujete vedieť, než začnete investovať

Ak ste v investovaní začiatočník, prečítajte si tento dokument skôr, ako sa rozhodnete, čo urobíte so svojimi ťažko zarobenými peniazmi.

5 vecí, ktoré potrebujete vedieť, než začnete investovať

Keďže životné náklady rastú, investovanie vašich peňazí je rozumný nápad. Hotovosť ležiaca na sporiacich účtoch s nepatrnými úrokmi rýchlo stráca hodnotu, keď je inflácia taká vysoká. V minulosti prinášali lepšie výnosy akciové trhy.

Pred prvým investovaním však treba zvážiť veľa vecí. Tu sú informácie o tom, kde začať

1) Stále potrebujete nejakú hotovosť

Neinvestujte každý cent, ktorý máte. Každý by mal mať zásobu hotovosti vo fonde na horšie časy alebo v pohotovostnom fonde, ktorú môžete v prípade potreby okamžite vybrať.

Charitatívne organizácie varujú, že mnohí z tých, ktorí uviazli v nezvládnuteľných dlhoch, tak urobili preto, lebo si museli požičať na kreditnej karte alebo pomocou pôžičky na výplatu na nepredvídanú udalosť. Môže to byť čokoľvek od poruchy auta až po zaplatenie nájomného alebo hypotéky po prepustení zo zamestnania.

Finanční poradcovia odporúčajú, aby na ľahko prístupnom bankovom účte bola aspoň troj- až šesťmesačná rezerva na základné účty. To znamená, že v takom prípade si nebudete musieť požičiavať.

Až po vytvorení núdzových úspor by ste mali uvažovať o investovaní ďalších úspor, aby vaše peniaze fungovali lepšie a prekonali infláciu.

2) Investovanie je riziko - zvážte svoju ochotu naň

"Hoci akcie a podiely majú potenciál priniesť vyššie výnosy ako hotovosť, musíte mať na pamäti, že hodnota aktív môže klesať aj stúpať," hovorí Kim Jarvis, technický konzultant pre dane a trusty spoločnosti Vitality. "Vo všeobecnosti sú určené pre investorov s chuťou riskovať a dlhodobým investičným výhľadom.

Vo svete peňazí je riziko spojené s odmenou. Čím väčšie riziko podstupujete, tým väčšia je odmena; a ak nepodstupujete žiadne riziko, nemôžete očakávať, že vaše peniaze porastú. Ale môžete tiež veľa stratiť. Nie je zaručené, že podstúpením väčšieho rizika získate väčšiu odmenu - keby to tak bolo, nebolo by to riskantné.

Skôr ako sa vydáte na cestu investovania, premyslite si, ako by vám vyhovovalo, keby sa vaše úspory zmenšili. Ako by ste sa cítili, keby ste na obrazovke sledovali, ako sa hodnota vašej investície znižuje? Máte dostatok sebadôvery a trpezlivosti, aby ste vydržali a sledovali, ako sa hodnota plazí späť nahor, alebo by ste boli v pokušení okamžite ju vybrať? Môžete si dovoliť riskovať väčšiu sumu s menšou časťou svojich peňazí?

Zamyslite sa aj nad spôsobmi, ako znížiť riziko. Jedným z najdôležitejších je chápať investíciu ako dlhodobý podnik. Akciové trhy stúpajú a klesajú zo dňa na deň, takže musíte byť schopní udržať si nervy na uzde.

Ak zostanete na mieste aspoň tri až päť rokov, ideálne dlhšie, môžete prekonať nevyhnutné výkyvy a vaše úspory naopak porastú.

Čím dlhšie ste pripravení zostať investovať, tým rizikovejšie aktíva si môžete dovoliť pridať do svojho portfólia.

3) Vždy rozumejte tomu, do čoho investujete

Môžete investovať do mnohých rôznych druhov aktív, od kryptomien (ako je napríklad Bitcoin) a NFT (nefunčných tokenov - druh aktív, ktoré existujú len v digitálnej podobe) až po tradičnejšie akcie a podiely, dlhopisy (v podstate pôžička spoločnosti) a fondy (spravované portfólio rôznych druhov aktív).

Pochopenie toho, čo kupujete, a nie sledovanie toho, čo iní ľudia hovoria, že je najnovšia horúca investícia, je nevyhnutné na pochopenie rizika, ktoré podstupujete so svojimi úsporami. Iba vy viete, nakoľko vám riziko vyhovuje.

Napríklad pri kúpe akcií a podielov, známych aj ako akcie, kupujete časť spoločnosti, ktorou môže byť čokoľvek od módnej značky až po poskytovateľa udržateľnej energie. Dúfame, že spoločnosť bude zisková a bude rásť, vďaka čomu bude mať váš podiel vyššiu hodnotu, ako keď ste ho kupovali. Samozrejme, existuje aj možnosť, že sa spoločnosť zmenší, bude mať niekoľko zlých rokov alebo dokonca skrachuje.

Poznanie tejto skutočnosti vám pomôže pochopiť, že ak ste začínajúci investor, vložiť všetky svoje peniaze do jednej spoločnosti a kúpiť len jej akcie je oveľa riskantnejšie ako ich rozložiť medzi viacero spoločností. Ak má táto jedna spoločnosť zlý rok, ovplyvní to všetky vaše peniaze. Ak je v tejto spoločnosti len časť vašich úspor, vplyv na vaše úspory je menší.

4) Diverzifikovať, diverzifikovať, diverzifikovať

Diverzifikácia, ktorá znamená rozloženie vašich peňazí medzi rôzne typy investícií, je nevyhnutná.

Môže to znamenať, že vo svojom portfóliu máte rôzne aktíva (vaše portfólio je súbor investícií), alebo to môže znamenať investovanie do akcií a podielov rôznych typov spoločností so sídlom v rôznych odvetviach alebo rôznych krajinách.

Politika, ekonomika, klíma, to, koľko ľudí na Instagrame miluje (alebo nenávidí) produkt spoločnosti, to všetko má vplyv na to, ako sa darí spoločnostiam, a teda aj akciám a podielom.

Jednoduchým spôsobom, ako rozložiť riziko alebo diverzifikovať ako začiatočník, je investovať do fondov. Tie sa skladajú z rôznych druhov aktív (vrátane dlhopisov, akcií a podielov a iných druhov aktív) alebo spoločností, namiesto toho, aby ste kupovali jednotlivé akcie.

5) Využívajte čo najviac ISA

Podobne ako pri výbere najlepšieho bankového účtu si budete musieť vybrať typ účtu, na ktorom budú vaše investície uložené. Pri tomto výbere majte na pamäti dane. Rovnako ako v prípade vášho platu, aj v prípade výnosov, ktoré získate prostredníctvom úrokov na sporiacich účtoch alebo dividend z akcií a podielov, a výnosov, ako sú kapitálové zisky z predaja akcií, ste povinní platiť daň.

Výnimkou je, ak sú vaše investície držané v rámci ISA. Jarvis vysvetľuje: "Z prijatých úrokov alebo dividend neplatíte žiadnu daň z príjmu a všetky výnosy sú oslobodené aj od dane z kapitálových výnosov.

Každý daňový rok, ktorý trvá od 6. apríla do 5. apríla, máte k dispozícii príspevok na ISA vo výške 20 000 GBP a tento príspevok môžete rozdeliť na rôzne typy investícií vrátane úspor v hotovosti a akcií a podielov.

Skvelou výhodou ISA je, že všetky peniaze, ktoré na nich zarobíte, sú navždy oslobodené od dane. Takže aj keď ste sa do investovania ešte len pustili a vaše úspory zatiaľ nedosahujú veľkú sumu, daňové výhody vám vydržia dlhé roky.

Autor: Laura Whateley / Zdroj a Foto: Vitality